En erfarenhet jag kan rekommendera

Reseberättelse från tidigare stipendiat - Pia Henoch, Tanzania​


Våren 2013 åkte jag och Jessika Steen Englund till Tanzania för att utreda hur man kan tänka kring teknologisk
komplexitet i småskaliga solcellssystem på landsbygden. Går det att svara på frågan om vad som är "den bästa designen" av ett solcellssystem i den kontexten? Och vad finns det för för- och nackdelar med olika typer av
design? Vi gjorde långa intervjuer med lokala installatörer (enmansföretag), mindre solcellsföretag med anställda från Europa, och personer som jobbade på universitet och myndigheter, med insyn i branschen.

Att skriva sitt ex-jobb med utgångspunkt i en fältstudie i ett så kallat utvecklings- eller låginkomstland är en erfarenhet som jag lärde mig oerhört mycket på. Det är viktigt att vara väl förberedd, men det är nästan ännu viktigare att kunna planera om när ursprungsplanen inte går som tänkt, och kunna vända sig lätt till plan B, C och D. Det är viktigt att vara lyhörd och respektfull.

Tanzania har ändrat sig mycket sen jag var där 2013, men jag kommer aldrig att glömma hur det är att försöka läsa mellan raderna, och ställa rätt frågor, när en intervjuperson inte vill berätta "allt". Eller hur kul det var att träffa George, en fantastiskt pedagogisk lärare, en gång i veckan och få lektioner i Swahili. Eller hur ljum kvällsvinden var i hamnstaden Dar es Salaam när solen gått ner och det blev helt mörkt - som det bara blir nära ekvatorn - och hur gott teet som såldes i gatugränderna på kvällarna smakade.

Jag och Jessika bodde i ett delat rum hos en äldre professor som hyrde ut rum, och våra grannar var lärare, eller arbetade på marknaden. Jag rekommenderar varmt att försöka hitta ett bra och säkert boende, där du ändå har möjlighet att få en bild av samhället du befinner dig i. Till sist - om du är intresserad av MFS - gör det! Och det är guld värt att göra det tillsammans med någon som du kan bolla reflektioner med - ensam är inte stark.

Pia Henoch, 2013

Sidansvarig Publicerad: må 04 apr 2022.