Programvaror

Chalmers har licenser på programvaror som du enbart får använda i studierna. De finns på Chalmers datorer (StuDat) och många har du rätt att installera på din dator. Du får inte använda Chalmers licensierade i kommersiellt syfte. När du avslutar studierna måste du avinstallera programvaran.

Aktuell information

Vi har tillfälligt lagt till programvaror till studenternas programvaruserver som du kan installera på din egen dator under detta nödläge. Dessa kommer att tas bort när situationen är över, och vi kommer då be dig att avinstallera programvaran.

Använda Chalmers datorer (StuDat) hemifrån

IT-avdelningen har nu tagit fram en lösning på att köra Remote Desktop/RDP till StuDat-datorer på Chalmers för att komma åt licensierade programvaror. Om du inte kan hitta applikationen i programvaruservern kan du använda fjärrskrivbord för att komma åt dom. Här hittar du guider på hur du loggar in:

Guider för att använda Chalmers datorer (StuDat) hemifrån


Vilka datorer ska du logga in på? Det beror på vilka program du behöver:

Sök efter installerade programvaror på StuDAT

 

Programvaruservern

Exempel på programvara du kan ladda ner och installera från programvaruservern:
  • Matematica - symboliska och numeriska beräkningar
  • Matlab - grafiska beräkningar

Studenter vid Göteborgs universitet hänvisas till GU:s nedladdningstjänst.
GU:s nedladdningstjänst

Microsoft Azure Dev Tools for Teaching

Programvara licensierad under MSDN Academic Alliance kan laddas ner och användas gratis av Chalmers studenter för utbildningsändamål (se reglerna). Observera att IT-supporten inte ger support och att programvaran bara kan installeras på en dator. Installeras programvaran på flera maskinger slutar den att fungera.

Exempel på programvaror som ingår:

  • Windows Server

  • Windows Embedded

  • SQL Server

  • Machine Learning Server

  • Visual Studio

Microsoft Azure Dev Tools for Teaching — logga in med ditt CID på formen "cid@net.chalmers.se"

Microsoft Office 365

Programpaketet Microsoft Office 365 som bland annat innehåller Word, Excel och PowerPoint. Du kan använda webb-versionerna av programmen, och du kan använda apparna för Apple och Android. Du kan även ladda ner programmen och installera på en Mac eller Windows-dator:


Du kan också logga in direkt på Microsoft Office 365 med ditt CID, på formen "cid@net.chalmers.se"​:

Overleaf v2

Overleaf v2 (tidigare ShareLaTeX) är en webbaserad LaTeX-editor som gör att du kan skriva dokument själv eller tillsammans med andra i realtid med stöd en LaTex-editor. Genom att registrera ett konto på deras hemsida och ange mejladressen xxxxx@student.chalmers.se får du ett kostnadsfritt premiumkonto.

Chalmers OnTheHub (Kivuto)

OnTheHub (Kivuto) användes tidigare av Microsoft, innan de utvecklade Azure Dev Tools for Teaching. Om du beställde Microsoftlicenser som student för länge sedan, så kan du fortfarande hitta licenserna här:

Chalmers OnTheHub (Tidigare känt som Microsoft Imagine/DreamSpark)

​​

Sidansvarig Publicerad: to 10 dec 2020.