Var vill du jobba?

Person står i ett vägskäl för att välja en av två skogsstigar 

What's in it for me?

​När du söker jobb kan det lätt bli mycket funderingar på hur du ska marknadsföra dig själv. Det är såklart inte så konstigt, men det är också viktigt att komma ihåg att du själv ska vilja ha jobbet. Så vänd på det - what's in it for me? Det finns inget attraktivare än en kandidat som vet vad hen vill! Då behöver du ha koll på vad du letar efter - vad är viktigt i ditt kommande jobb? Gör övningen nedan för att strukturera dina tankar.

Övning: Ditt näst​a jobb

Läs igenom alla punkterna nedan och tänk igenom vad du tycker. Vissa frågor kanske inte alls är så viktiga för dig, medan andra är helt avgörande.  Skriv ned de tre viktigaste frågorna för dig och fundera på hur du tar reda på vad som gäller på jobbet du är intresserad av.


  • Typ av arbetsplats: Vill du jobba på en stor eller liten arbetsplats? Är det viktigt med många kontakter eller vill du hellre jobba i ett litet sammansvetsat gäng? Vilken typ av kollegor vill du ha för att trivas?
  • Värderingar/kultur: Skulle du vilja jobba i en gammal organisation med historia eller hellre i en ny där inte alla ramar är satta ännu? Är det viktigt vad arbetsgivaren står för?

  • Arbetsuppgifter: Vad vill du göra? Är det något du absolut inte vill jobba med? Är det viktigt med en mix av olika arbetsuppgifter eller vill du helst jobba med samma sak?
  • Arbetstider: Är det viktigt att jobba dagtid? Vill du ha flextid?

  • Arbetsmiljö: Vill du jobba inne eller ute? I kontorslandskap eller i eget rum? Är det viktigt att ha ett rörligt arbete eller är du ok med stillasittande?

  • Team/självständigt: Fundera på när du trivs bäst. I de flesta jobb är teamwork en viktig del, men det kan såklart variera till hur stor del.

  • Kompetensutveckling: Vad betyder kompetensutveckling för dig? Är det viktigt att ha möjlighet att avancera? Eller handlar det om att få möjlighet att lära dig mer och bredda eller specialisera din kompetens?

  • Lön: Hur viktig är lönen? Har du en undre gräns? Vilka möjligheter finns att höja lönen på sikt?

  • Balans mellan arbete och fritid: Är det viktigt för dig med generös semester? Har du barn och behöver kunna gå tidigare för att hämta på förskolan? Eller planerar du att bli förälder och behöver veta att arbetsplatsen är föräldravänlig?

Ha med dig lärdomarna från den här övningen när du tittar på olika jobb. Var kan du få mest av det som är viktigt för dig? När du är klar, fortsätt vidare till Nätverket.
​​​​​​

Sidansvarig Publicerad: to 12 nov 2020.