Styrkor & svagheter

Siluett av person som sträcker upp en knyten näve i luften

Har du koll på dig själv?

Vad utmärker dig som person? I din jobbsökarprocess är det viktigt att du har koll på dig själv och kan beskriva dig, så att andra förstår vem du är och varför just du passar för jobbet. Ofta talar man om styrkor och svagheter. Egentligen är svagheter inget bra ord i sammanhanget, då det kan uppfattas som statiskt utan förbättringspotential. Därför ska du tänka på det mer som områden där du kan lära dig om dig själv och sidor att jobba på. Med den ingången kan du också hantera frågor om svagheter i en intervjusituation på ett konstruktivt sätt. Tänk på att det är svårt att dölja i en intervju om du inte har funderat på dessa frågor tidigare, eller om du har svårt att acceptera att du har brister och känner dig obekväm att prata om dem.

Övning 1: Plus och minus 

Alla egenskaper har plus- och minussidor. Nu ska du få titta närmare på dina egenskaper.

  • Vilka egenskaper behöver du utveckla? Skriv ner tre saker som du tycker att du behöver jobba med. Ta det som dyker upp först. Ta sedan en stund och fundera på vad som faktiskt kan vara positivt med dessa sidor.
  • Gör nu övningen igen fast tvärtom. Skriv ner dina tre allra starkaste sidor. Finns det några baksidor med dessa?
Syftet med övningen är att jobba med din självkännedom. Genom att vara medveten om dina egenskaper och i vilka situationer de är styrkor respektive svagheter har du lättare att beskriva dig själv för andra. 

Övning 2: Förebilder

När du gör den här övningen ska du inte läsa igenom alla punkter direkt, utan gör dem istället steg för steg. Börja med att ta fram papper och penna eller ett nytt dokument på datorn.

  • Skriv ner tre personer som du har som förebilder. Det kan vara personer du känner, som du följer i sociala medier, eller som du tycker är stjärnor inom ditt område. 
  • Skriv ner minst tre styrkor som du tycker att varje person har. Vad uppskattar du mest hos dom? Vad tror du har fått dem att bli bra på det dom gör?
  • Vad kan du lära dig av dina förebilder?  Reflektera över varför du valt just de här personerna. Ofta kan våra förebilder ha sidor som vi även uppskattar hos oss själva. Det kan också handla om förmågor hos dig själv som du skulle vilja utveckla framöver.

Övning 3: Att beskriva egenskaper

Jag är bra på problemlösning, gillar utmaningar och har lätt för att kommunicera. Vi på Karriärkollen ser många exempel på liknande beskrivningar som egentligen inte säger så mycket. De flesta med en teknisk utbildning är ju tränade i problemlösning - men arbetsgivaren vill veta hur just du löser problem. Därför ska du i den här övningen få träna på att sätta dina egenskaper i ett sammanhang. 

Se följande exempel på olika sätt att beskriva samma egenskaper:

  • Jag är social och har lätt för att kommunicera med andra.  eller:  I kundtjänsten är min viktigast uppgift att lösa kundernas tekniska problem. Mitt jobb är att guida kunden för att hitta rätt lösning på olika bredbandproblem.
  • Jag är strukturerad och kan hålla igång många uppgifter samtidigt.  eller I mitt extrajobb på caféet gällde det att både planera luncherna och samtidigt se till att det var rent och snyggt och hjälpa gäster i kassan.
  • Jag är analytisk och bra på problemlösning. eller I mitt exjobb har jag utformat en prototyp och testat den i flera omgångar. Genom testerna har jag fått lära mig att ta fram nya lösningar för att utveckla funktionaliteten.

Ser du mönstret? Dina egenskaper blir tydliga och reella för arbetsgivaren först när de kommer i ett sammanhang. Utan kontexten blir de lätt till klyschor. Alltså, se till att sätta dina egenskaper i en kontext. Beskriv dem gärna implicit - det vill säga, beskriv dig själv utan att använda ord som social, analytisk eller strukturerad. Beskriv istället på vilket sätt du är det. 

Ta nu en titt på ditt personliga brev och se om du hittar några exempel på egenskaper utan sammanhang. Försök identifiera alla tillfällen och jobba på att sätta dina styrkor i en kontext. Har du inte skrivit något personligt brev än? Skriv tre exempel på tillfällen när du har använt dina styrkor. Vad hände? Vad gjorde du? Vad blev resultatet? Det här kommer du att ha nytta av när du ska beskriva dig själv i ditt jobbsökande. ​

Gå vidare till Att hitta sin yrkesroll​
​​​​​​​

Sidansvarig Publicerad: on 04 nov 2020.