Dina kompetenser

Lapputrustad person håller upp prov med ena handen 

Din unika profil

Dina kompetenser är en kombination av dina färdigheter och din kunskap. Tillsammans med dina personliga egenskaper, såsom värderingar och drivkrafter, skapas din unika kompetensprofil. Du kan utveckla din kompetens på många olika sätt - genom utbildning, jobb, andra engagemang och intressen. Din kompetens utvecklas helt enkelt i de sammanhang där du kan använda dina färdigheter och din kunskap.

När du söker jobb är arbetsgivaren intresserad av att ta reda på om just din kompetens passar jobbet du. Därför är det klokt att fundera mer på vilken kompetens du har och hur du vill använda den. I övningarna nedan får du koll på din kompetens. Det kan ta lite tid att slutföra övningarna, jobba gärna med en kompis om det känns lättare att behålla motivationen då.

Övning 1: Kompetensinventering - vad är du bra på?

Fundera ut ett par exempel där du tycker att du gjort ett bra jobb. Det kan vara i skolan, på sommar- eller extrajobbet eller i andra sammanhang. Vad gjorde du? Vad gick bra? Vilka egenskaper, kunskaper eller färdigheter använde du? Vad tyckte andra? Skriv ner svaren.
 
Fortsätt med följande frågor:
  • Vilka kompetenser skulle du absolut vilja få nytta av i ditt kommande jobb?
  • Vilka kompetenser skulle du vilja använda mindre?
  • Vilka kompetenser vill du utveckla? Det kan vara sådant du kan en del om, eller sådant som ligger utanför ditt kompetensområde idag.
Skriv ner svaren innan du går vidare.

Övning 2: Samla feedback

Ett annat sätt att få koll på din kompetens är att ta reda på mer om andras bild av dig. I den här övningen kontaktar du ett par personer som känner din professionella sida. Det kan vara en tidigare chef, en handledare från ett projekt eller exjobb eller någon du jobbat nära i ett annat sammanhang, som en kurskompis. Ett tips är att fråga personer som redan är dina referenser, då kan du få bättre uppfattning om hur de beskriver dig för arbetsgivaren.
 
Exempel på frågor att ställa:
  • Hur skulle du beskriva mig för andra?
  • Vilka styrkor tycker du att jag har?
  • Vilken kompetens rekommenderar du mig att utveckla?

Övning 3: Din kompetensprofil

Nu är det dags att sammanställa det du kommit fram till under övning ett och två. Förhoppningsvis har både ditt eget reflekterande och input från andra gett dig en bättre bild av din kompetens. Följande övning kan ta lite tid att slutföra. Vi rekommenderar ändå att du jobbar igenom den då du får en tydligare bild av dina kompetenser. Det har du nytta av både när du skriver CV eller personligt brev och är i kontakt med arbetsgivare på olika sätt.
 
Redo? Bra! Skriv ner din kompetensprofil, använd följande modell:
 
  • Erfarenheter: Skriv upp dina erfarenheter både från skolan och utanför.
  • Färdigheter: Beskriv färdigheter (sånt du kan göra) som du har med dig från dina erfarenheter. 
  • Kunskaper: Skriv upp både dina teoretiska och praktiska kunskaper och även färdigheter du har utifrån dem. Din utbildning är intressant för arbetsgivaren, men det viktigaste är vad du tar med dig från den.
  • Egenskaper: Skriv upp dina styrkor, med fokus på vilka färdigheter de medför. Det vill säga, är du social, fundera på vilket sätt du haft nytta av det. Har du till exempel lätt för att få kontakt med nya människor? Är du istället mer av en ensamvarg, vilka fördelar har det? Har du lätt att koncentrera dig eller är bra på att jobba självständigt? Olika personer behövs i en grupp, så var ärlig med dina styrkor.

Är du klar med din kompetensprofil? Grattis! För att jobba vidare med hur du presenterar dina egenskaper, fortsätt till Styrkor och svagheter

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Sidansvarig Publicerad: ti 10 nov 2020.