Att hitta sin yrkesroll

Person stående i en allé tittar in i kameran 

Dags att börja jobba?

När du efter flera år på Chalmers ska ta steget ut i arbetslivet är det inte konstigt om du är lite osäker på vad du vill och kan jobba med. Efter att du gjort det här avsnittet har du förhoppningsvis lite mer tankar kring hur du fortsätter processen att hitta din yrkesroll.

Många studenter som kommer till oss på Karriärkollen är stressade över att hitta det perfekta jobbet efter examen. Det är ju såklart inte alltid så lätt, särskilt om du inte är helt hundra på vad du vill. Dessutom brukar det dröja en bit in i karriären innan en hittar rätt. Kanske kommer du en bit närmare att hitta rätt jobb för dig genom att titta på det ur tre olika synvinklar.

Övning: Nuläge

Läs igenom områdena nedan och ta en stund och svara på frågorna utifrån hur det ser ut för dig nu. Skriv ner dina tankar om vilken typ av bransch, företag och jobb du är intresserad av idag.

  • Bransch: Vilken bransch skulle du vilja jobba i, vilken inriktning vill du helst ha? Hur ser den branschen ut? Vilka utmaningar finns? Vilka kompetenser är viktiga?
  • Företag: Vilken typ av företag är du intresserad av? Vad får dig att vilja jobba där? Spelar det roll vilken typ av visioner och värderingar företaget har? Om ja, stämmer de överens med dina? Skulle du vilja jobba på ett internationellt företag  med möjlighet att jobba utomlands?
  • Jobb: Vad vill du göra? Vilken typ av arbetsuppgifter vill du ha? 

Vad prioriterar du?

För vissa är själva jobbet det absolut viktigaste, och för att jobba i den branschen går det att jobba med ett mindre kvalificerat jobb, för att sedan kunna avancera. För andra är det en viss typ av företag som lockar och branschen är kanske inte är lika viktig. Och för vissa är drömföretaget det viktigaste. Hur tänker du? Vilket prioriterar du när du söker jobb? 

Klar? Härligt! Fortsätt dina funderingar i nästa avsnitt Var vill du jobba?
​​​​​​​​​​​

Sidansvarig Publicerad: on 11 nov 2020.