Snabbkolla inför intervjun

Syftet med ansökningshandlingar, nätverkande och allt som är relaterat till att söka jobb, är i slutändan att få komma på intervju. Utan intervju, ingen anställning. Vi på Karriärkollen hjälper dig att förbereda dig med några snabba tips, så du kan briljera på intervjun. Kör hårt och lycka till!


Ikon, detektiv
1. Har du koll på det viktigaste arbetsgivaren söker?
Genom att vara påläst på tjänsten blir det lättare att framhäva dina viktigaste erfarenheter. Ta gärna med dig anteckningar med stödord om du tycker det är svårt att komma ihåg erfarenheter, egenskaper eller exempel du vill att arbetsgivaren ska känna till.

 

Ikon, pratande individ
2. Kan du berätta om dig själv?
Var beredd på att kort (max ett par minuter) berätta om dina erfarenheter. En bra utgångspunkt är vad du har pluggat, eventuella extra- eller sommarjobb och övriga erfarenheter. Avsluta gärna med något om vad du vill göra framöver, som såklart passar in på jobbet du har sökt. 

 

Ikon, pratande individ
3. Har du koll på dina styrkor och utvecklingsområden?
När du har koll på dig själv har du såklart lättare att förmedla varför du passar för jobbet. Fundera på dina styrkor och vad du kan behöva utveckla i förhållande till jobbet du sökt. 

 

Ikon, frågande individ
4. Har du med dig några egna frågor?
Tänk på att intervjun även är till för att du ska få svar på dina frågor om jobbet och arbetsgivaren. Skriv ner några frågor du funderar över och ställ i slutet av intervjun om du inte redan fått dem besvarade.


Ikon, platsmärke
5. Har du koll på vart du ska?
Se till att vara ute i god tid och att ha marginal. Om det är en videointervju, testa istället att all utrustning fungerar och att du sitter så att du syns bra. 

 

Ikon, smiley med sned mun

GÖR INTE

  • Missa att förbereda dig. Genom att läsa på om jobbet och företaget framstår du som mer påläst och seriös. 
  • Försöka ge "rätt svar". Intervjuaren märker om du försöker spela en annan roll än dig själv. ​​​​​​​​​​​​​​​​​Vill du få lite koll på löner för nyexaminerade? Se under Koll på läget Aktuella ingångslöner​.

Sidansvarig Publicerad: må 23 aug 2021.