Traineejobb

Två personer framför en whiteboard 

Prova på olika saker

Som trainee på ett företag eller i en organisation är du deltagare i ett program, som ofta är ett eller två år långt. Det är en bra start för dig som vill ha möjlighet att prova på olika arbetsuppgifter innan du bestämmer dig för din inriktning.

Bred erfarenhet på kort tid

I ett traineeprogram får du ofta jobba utomlands och/eller i olika städer i Sverige. På så vis har du möjlighet att bygga upp ett nätverk internt i företaget. Det är också vanligt att du får en mentor som du kan ha som bollplank under traineeperioden.

Att vara trainee är ett bra sätt att snabbt skaffa sig bred erfarenhet, nätverk och kunskaper om företaget. Därför kan det också vara en både snabbare och säkrare väg till en mer kvalificerad position.

Att söka traineejobb

Annonserna för traineeprogram är ofta mer allmänt utformade då de gäller tjänster inom olika områden. Samtidigt behöver du såklart veta så mycket som möjligt för att skriva en bra ansökan. Gör research genom att prata med representanter från företaget på mässor eller event och läs på företagets hemsida och i sociala medier. Hör av dig till företagets kontaktpersoner om du har fler frågor.

Ofta letar företagen efter framtida ledartalanger genom traineeprogrammen och det ses därför som en långsiktig investering. Rekryteringsprocessen till dessa program är därför ofta väl strukturerade och omsorgsfullt utformade​, genom till exempel assessment center där du får genomgå flertalet tester, övningar och prover. Med andra ord - ett ypperligt tillfälle att känna dig själv bättre!
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Sidansvarig Publicerad: to 19 nov 2020.