Sommarjobb

Glad person med mjukglass 

Varför sommarjobba?

Ja, varför ska du sommarjobba när du istället kan vila ut efter ett långt jobbigt läsår? Det är faktiskt en bra fråga. Det är viktigt att du har semester och  samlar krafter inför studierna till hösten, men samtidigt är sommaruppehållet långt och du kanske hinner jobba delar av sommaren? Sommarjobbet är en chans att få både tillskott i studiekassan och värdefull arbetserfarenhet. Oavsett vad det är för jobb och hur enkelt det än tycks vara, så räknas alla erfarenheter i ditt CV. Många nyexade chalmerister saknar arbetslivserfarenhet, så här har du chansen att sticka ut! 

När söka?

Många företag påbörjar rekryteringen inför sommarjobb runt årsskiftet, så att sätta igång tidigt är en god idé. Självklart varierar det mellan olika branscher. Större arbetsgivare har ofta fler sommarjobb att administrera, medan mindre företag kan rekrytera senare på terminen när de ser vilka behov som finns. Dock är det bra att vara proaktiv och kontakta mindre arbetsgivare innan de lagt ut annonser för sommarjobb - skulle det inte vara aktuellt att ta in sommarjobbare har du en värdefull kontakt inför att söka jobb efter examen.

Sommarjobb inom din inriktning

Här har vi sammanställt lite tips för att hitta sommarjobb inom ditt studieområde:
  • Använd kontakter du fått under utbildningen, från till exempel mässor, event, föreläsningar eller projektarbeten.
  • Leta på LinkedIn för att hitta företag att kontakta.
  • Spontanansök.
  • Kolla med handledare/lärare/ansvariga för ditt program - har de tips på företag att kontakta?
  • Använd ditt nätverk för att se om de har tips på jobb, glöm inte familj och vänner.
  • Mer tips finns i menyn under Koll på läget > Leta jobb.

Övriga sommarjobb

Andra sommarjobb är självklart också bra erfarenhet i ditt CV, även om de inte är inom ditt studieområde. Nästan oavsett var du jobbar så ger det bra erfarenhet och referenser för att söka mer kvalificerade jobb. Välj om möjligt något där du tränar kompetenser du kan ha nytta av i senare jobb, till exempel sälj- och administrativa​ jobb.​​ Många arbetsgivare vill gärna se att du till exempel kan komma i tid och ta ansvar.

Om du inte får napp via jobbannonser, ta med ditt CV ut på stan och sök jobb i caféer, restauranger eller butiker. Säg att du pluggar på Chalmers, det är ett starkt varumärke och ger ett positivt intryck. Läs gärna mer tips om hur du går tillväga under Koll på läget > Extrajobb.
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Sidansvarig Publicerad: ti 17 nov 2020.