Referenser

Uppsträckta händer i ett folkhav och konfetti

Med erfarenheter kommer referenser

Referenser är personer som kan intyga din kompetens när du söker jobb. Det bästa sättet att skaffa sig bra referenser är att engagera dig på olika sätt. Oavsett om du jobbar extra, är aktiv i studentkåren eller någon annan förening så har du bra möjlighet att visa dina kompetenser. Det viktiga för din kommande arbetsgivare är att ta reda på hur du är som person och hur du fungerar i olika sammanhang. 

Vem har koll på dina skills?

När du väljer vilka referenser du ska lämna till en arbetsgivare, ta en titt på jobbannonsen och vilka kompetenser de söker. Oftast brukar arbetsgivare vilja ha två personer att kontakta. Är det viktigt med kommunikation kanske chefen på extrajobbet på caféet är ett bra val? Självklart kan du också uppge referenser från skolan, som till exempel en handledare från kandidatarbete eller exjobb. Det viktiga är att personen har bra koll på vad du gjort och såklart också är nöjd med resultatet.

Förbered alltid dina referenser

Självklart frågar du alltid en person om den kan vara din referens innan du lämnar ut namn och kontaktinfo. Fråga också gärna vad de skulle säga om dig om en arbetsgivare hör av sig. Innan du lämnar ut dina referenser till en arbetsgivare, ring eller skicka ett mail och för att påminna dem om att du söker jobb och att det kan bli aktuellt att en arbetsgivare hör av sig. På så vis ser du till att de är beredda och har dig i färskt minne.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Sidansvarig Publicerad: fr 20 nov 2020.