Leta jobb

Förstoringsglas framför ansikte

Inspiration för dig som letar jobb

En viktig del av jobbsökandet är att hitta rätt jobb att söka. För att få kännedom om de företag som letar efter din kompetens rekommenderar vi på Karriärkollen en bred ansats där du bevakar och reasearchar intressanta företag och positioner på olika sätt. Nedan har vi sammanställt en lista med inspiration när du letar jobb. Kör hårt!

 • Bransch- eller nyhetstidningar
  Ett bra sätt att omvärldsbevaka  är att läsa tidningar eller följa sidor som samlar det senaste inom din bransch. Där kan du hålla koll på företag det går bra för och som därför kan behöva anställa ny personal. Du kan även hitta nya intressanta företag att kontakta. Exempel: Ny Teknik.
 • Jobbdatabaser
  Det finns många olika jobbdatabaser (till exempel Platsbanken, Indeed, LinkedIn Jobs, Blocket jobb etc.) där du kan lägga in bevakningar på jobbtitlar du är intresserad av. Då får du mail när det dyker upp intressanta jobb att söka.
 • Bemannings- och rekryteringsföretag
  En väg in i arbetslivet är bemannings- och rekryteringsföretag. Det kan handla om konsultuppdrag där du blir uthyrd till bemanningsföretagets kunder på längre eller kortare uppdrag. De kan även sköta rekryteringen åt andra företag, vilket innebär att du kan bli erbjuden en tjänst hos ett kundföretag. Förutom att söka på annonserade jobb kan du också se om det är möjligt att få komma och presentera dig. Ofta vill bemannings- och rekryteringsföretag ha kontakt med personer med intressant kompetens så att de har en bank av aktuella kandidater för kommande jobb. 
 • ​LinkedIn
  Du kan använda LinkedIn för att hitta jobb på flera olika sätt. Bland annat via jobbfunktionen, kontakter eller genom att spontanansöka till intressanta företag. Mer tips om hur du använder LinkedIn hittar du i menyn under Koll på läget > Din LinkedIn.
 • Sociala medier
  Du kan också hitta lediga jobb via sociala medier genom att söka på hashtaggar eller göra egna inlägg. Kolla också in till exempel Facebook Jobs och olika grupper inom branscher (kan finnas på både LinkedIn eller Facebook).
 • Spontanan​sökan
  Var proaktiv och spontanansök hos företag som du tycker verkar intressanta. Då har du en chans att visa upp din kompetens innan de annonserar ut eventuella tjänster. För att hitta företag använd sökmotorer som allabolag.se, foretagsfakta.se, jobbdatabaser och givetvis Google. Kolla också upp Chalmers sida på LinkedIn, där du kan hitta alumner och se vilka företag de arbetar på idag (ligger under f.d. medarbetare/alumner). Läs mer om att skriva en spontanansökan i vår guide som du hittar under Koll på läget > Att skriva personligt brev.
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Sidansvarig Publicerad: to 19 nov 2020.