Jobba utomlands

Person bakifrån gående på en smal kullerstengata

På väg utomlands?

Är du nyfiken på att jobba utomlands? Kul! Det är ett intressant sätt att både få erfarenhet inom ditt område och samtidigt utmana dig själv att lära känna en ny kultur. Utlandserfarenhet visar på både självständighet och framåtanda! Självklart finns en hel del att tänka på, läs vidare för att få inspiration och koll.

Vart vill du åka?

Börja med att göra research. Försök att ringa vad du är intresserad av så mycket som möjligt. Om du vet att du vill åka till New York så blir det lättare att leta info än om du söker efter "jobb i USA".  Researchen blir också enklare om du vet vilka typer av jobb du är intresserad av. Självklart kan du ha olika spår som du funderar på och researchar parallellt.

Olika sätt att jobba utomlands

När du funderar på att jobba utomlands kan du också överväga om du vill arbeta för en svensk arbetsgivare utomlands eller om du vill jobba för en inhemsk arbetsgivare. Om du arbetar för en svensk arbetsgivare kan du antingen vara utsänd av arbetsgivaren men stationerad i utlandet eller anställd av ett dotterbolag. I de olika fallen finns en hel del avtal och regler att ta hänsyn till. Se till att ta reda på vad som gäller för till exempel pension, försäkringar och sociala villkor. Fackförbunden är experter på de här frågorna, så ta kontakt med aktuellt fack för att höra vad du behöver tänka på.

Att söka jobb utomlands

Självklart är LinkedIn en guldgruva för både jobbannonser, research och kontakter. Ta gärna en titt på Chalmers officiella sida på LinkedIn där det finns mängder av samlade alumner. Kanske finns någon som jobbar med ditt drömjobb? Ta kontakt och hör om du kan få bolla frågor och funderingar! Chalmersalumner är ofta positiva till kontakter med nuvarande studenter.
 
För att få koll på hur en jobbansökan ska se ut och hur du bäst går tillväga när du tar kontakt med arbetsgivare, se om du hittar några karriärsidor på inhemska universitet. Du kan också söka efter karriärråd för landet.
 
Andra organisationer som kan vara intressanta att kontakta för att få reda på mer information är Svenska Handelskammaren och olika intresseorganisationer - till exempel för svenskar i utlandet.

Praktik utomlands

​​Ett annat sätt att söka sig utomlands är att göra praktik/internship på ett företag eller organisation i ett annat land. CESIP är till exempel en studentorganisation som organiserar och hjälper chalmerister med internship i Nordamerika. Till CESIP​
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Sidansvarig Publicerad: to 12 nov 2020.