Bli entreprenör

Glad person på en stadsgata

Entreprenör, företagare eller giggare?​​​

Det finns många sätt att driva företag på. En entreprenör kan definieras som en person som bygger upp ett företag utifrån en idé. Företagare kan du däremot vara utan att ha en unik affärsidé, till exempel genom att jobba som konsult i eget företag. Att gigga innebär att välja konsultuppdrag som frilansare eller egenföretagare framför att ha en fast anställning. Det passar dig som vill ha flexibilitet, men också är beredd att sälja in dig och aktivt nätverka för att få nya uppdrag. Du kan också ha en fast anställning och ha ett eget företag vid sidan om, och bli en så kallad "kombinatör".

Fem saker att tänka på när du vill förverkliga en idé

Följande frågeställningar kan vara bra att ha tänkt igenom när du vill förverkliga din idé, oavsett om det rör sig om att starta ett nytt företag eller om du vill se din idé bli verklighet på något annat sätt.
 
  • Marknad: Har någon annan gjort något liknande innan? Hur har det gått? Varför gick det som det gick? Hur ser det ut med konkurrenter och alternativa lösningar?
 
  • Team: Vilken kompetens eller förmåga är nödvändig för att genomföra idén? Har jag själv nödvändig kompetens och erfarenhet? Vem känner jag som kan komplettera mig?
 
  • Produkt/service: Vem ska betala för vad? Vad är det som en kund eller användare efterfrågar/behöver? Finns det, eller går det att bygga, någon prototyp? Hur ser regelverket ut?
 
  • Skydd: Finns det någon kunskapstillgång som går att skydda exempelvis genom patent, upphovsrätt eller designskydd?
 
  • ​​Finansiella behov: Hur mycket pengar behöver du? Var och hur kan du hitta nödvändig finansiering?


Länkar

Vi på Karriärkollen har samlat viktiga länkar där du hittar mer information om företagande och entreprenörskap och aktörer som kan stödja dig att uppnå dina mål.

Chalmers innovationskontor - Ger utöver stöd och rådgivning till forskare också stöd till Chalmers studenter. Det kan handla om att främja nyttiggörandet av utbildningsresultat, till exempel resultaten av ett examensarbete eller en projektkurs på avancerad nivå.

Chalmers Ventures - Är en idéinvesterare och företagsinkubator som investerar i och stödjer teknikbaserade affärsidéer och tillväxtföretag. Utvecklingsprocessen är uppbyggd i tre steg: evaluator, förinkubator och inkubator.

Collabmaker - En plattform där du kan träffa människor och utforska möjligheten att skapa en syftedriven verksamhet. Passar för dig som kanske redan har en affärsidé och behöver hitta investerare eller personer att samarbeta med. Du kan även samarbeta med andra människor för att förverkliga deras idé.​

Connect Väst - En ideell nätverksorganisation, som tillsammans med partners skapar en unik plattform som leder entreprenören till de resurser som krävs för att lyckas inom kommersialisering och finansiering genom skräddarsydda tjänster och produkter. Genom att näringslivet stöder verksamheten, får företagen tillgång till högklassig expertis inom en mängd branschområden till mycket låg kostnad eller helt gratis.

Drivhuset – Erbjuder vägledning och olika utbildningar i entreprenörskap.  

Entrepreneurship and Business Design - Chalmers har ett masterprogram speciellt inriktat mot entreprenörskap, kallat Business Design. Där får du möjlighet att bland annat arbeta med uppstartsföretag i en inkubatormiljö eller strategisk affärsutveckling.

ICM Advice - En studentdriven verksamhet som hjälper uppstartsföretag med frågor kopplat till immateriella rättigheter och kommersialisering av kunskapsresultat.

Venture Cup - En affärsplantävling som syftar till att inspirera och engagera människor med affärsidéer att komma närmare att förverkliga dem. Genom att delta med din idé i Venture Cup får du feedback, handledning, utbildning, inspiration och tillgång till ett stort kontaktnät. I samarbete med Chalmers erbjuder Venture Cup också kursen Affärsplanering för tillväxtföretag för dig som vill få grunderna kring hur du bygger och utvecklar ett företag.

Verksamt.se​ - Ett samarbete mellan Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket med information för dig som funderar på att starta företag.

Sidansvarig Publicerad: må 04 jan 2021.