Skaffa en mentor

Två personer samtalar utomhus 

En värdefull kontakt

En mentor är person som jobbar på ett företag eller organisation, som du kan använda som bollplank och stöd inför att du ska ta steget ut på arbetsmarknaden. Mentorskapet är ett ideellt uppdrag som ska stödja studenters yrkesmässiga och personliga utveckling, samt utveckla kontakten mellan studenter och näringsliv. 
 
Det finns många anledningar att ha en mentor, både när du pluggar och senare i yrkeslivet. Under studietiden blir det en värdefull kontakt för att diskutera hur det du lär dig i utbildningen kan användas i praktiken. Du utökar också ditt nätverk med en person som kan vara till nytta när du letar sommarjobb eller exjobb.

Mentorskapsprogram

Ta reda på om det finns något mentorskap via studentkåren eller din sektion. Andra sätt kan vara via en förening, fackförbund eller ett nätverk du är med i.
 
För dig med utländsk bakgrund finns också Öppet Hus och Mitt liv som anordnar mentorskapsprogram. Varje organisation har sina egna kriterier, ta reda på om du stämmer in på dem och kan ansöka.

Hitta en mentor själv

Ett annat alternativ är att skaffa en mentor på egen hand, till exempel via LinkedIn där du kan söka på olika sökord eller titlar. Försök hitta en person som har ett jobb du tycker verkar spännande och sen är det egentligen bara att ta kontakt och fråga. Förklara varför du tycker att personen skulle passa och vad du söker hos en mentor. Berätta också vad personen kan få ut av att träffa dig - kanske aktuell kunskap, nya idéer och en ung persons perspektiv? Eller om du är extra intresserad av ett särskilt område i din bransch och vill diskutera det mer?

 
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Sidansvarig Publicerad: to 26 nov 2020.