Söka jobb utomlands

För många lockar ett jobb utomlands. Fundera på i vilka länder du skulle vilja jobba och samla information om landet/länderna. Vill du vara lokalt anställd eller arbeta på ett globalt företag, med möjlighet att arbeta utomlands periodvis? Något att fundera på.

Börja med att leta information på nätet. Det finns många jobbsökarsiter som täcker flera länder, förutom specifika länders webbsidor. På olika utländska universitets hemsidor kan du också hitta information. En del annonserar t.ex. jobb för sina studenter. Dessa kan även du titta på. Du kan också ta kontakt med Svenska Handelskammaren, Exportrådet och Svenska ambassader i olika länder, för att höra vilka företag som kan vara intressanta för dig och om de kan tipsa dig om jobb.

På Arbetsförmedlingens hemsida hittar du information om vad du ska tänka på om du vill söka jobb utomlands. De har även seminarier där du får tips och ideér kring vad du skall tänka på när du skriver ditt CV och ansökningsbrev. De går även igenom praktiska detaljer kring a-kasseregler, försäkringar samt annat som kan vara bra att veta om du funderar på att jobba och bo utomlands.

På Chalmers finns föreningar som arbetar med att hitta jobb utomlands, framför allt på den Nordamerikanska marknaden. Det är under din studietid som du kan vara medlem i föreningarna Chalmers Engineering Trainee Appointment Committee (CETAC) och American Chalmers Internship Program (AMSIP). Tänk på att dina internationella kurskamrater kan hjälpa dig när du vill söka jobb i deras hemländer, på samma sätt som du kan hjälpa dem när de vill söka jobb här i Sverige.  

Publicerad: on 23 sep 2020.