Referenser

Inför en eventuell anställning vill oftast rekryteraren komplettera en anställningsintervju med att ta referenser. Det är brukligt att detta görs efter att du har varit på intervju. Vanligen brukar de ringa 2-3 personer. Det är viktigt att de personer du lämnar som referens är vidtalade, så de vet om att de kan komma att bli uppringda. De behöver veta vilket/vilka jobb du söker och även varför du gärna vill ha jobbet. Tänk på att välja personer som verkligen känner till hur du utfört ditt arbete och som kan ge en god helhetsbild av vem du är.

Vänta med att lämna namn och kontaktuppgifter till de personer som du vill referera till, tills arbetsgivaren ber om detta. Lämna inte uppgifterna i ditt CV. Du kan förstås referera till personer i ditt ansökningsbrev, men då handlar det mer om att skriva att du t ex talat med en viss person i telefon angående jobbet, att det är någon du känner där som gett dig information om företaget/jobbet och liknande. När du lämnar med referenser i din ansökan utan att du varit på intervju, ger du arbetsgivaren möjlighet att skaffa andrahandsinformation om dig utan att ni har träffats. Du vill förstås vara första källan till mer information om dig själv utifrån din ansökan och den ska du ge vid intervjun.

När du söker akademiska tjänster t ex en doktorandtjänst, är det vanligt att referenser lämnas med redan i ansökan. Då handlar det om dina lärare/professorer och då är denna information viktig.

Publicerad: on 07 mar 2018.