Texten i ansökningsbrevet

 
Varje brev ska kännas nytt, fräscht och riktat till just det specifika jobbet. Försök att väcka nyfikenhet och intresse. Skicka aldrig ett standardbrev till en arbetsgivare! Skriv enligt journalistiska principer, börja alltid med det viktigaste. Tänk på att företaget får in många ansökningar och därför har lite tid att lägga på varje brev. Berätta inte hela din livshistoria, det är ett brev och inte en biografi.
 
Se inledningen som en ingress som ska locka till vidare läsning. Efter den intresseväckande inledningen fortsätter du med utbildning, arbetslivs-erfarenhet, egenskaper, förtroendeuppdrag, utlandsvistelser och fritidsintressen m.m. som är relevant för tjänsten. Berätta om dina framgångar, vad du har åstadkommit, vad du kan tillföra och varför just du är lämpad för jobbet. Bind samman dina färdigheter och kunskaper med det som efterfrågas i annonsen, ge tydliga och konkreta exempel! Motivera varför du vill jobba på just det här företaget, visa att du är påläst. Ett litet stycke om din fritid gör ditt brev mer personligt och kan säga en hel del om dig som person.
 
Avsluta gärna ditt brev med ytterligare argument om vad du kan tillföra och varför du är lämplig genom att "knyta ihop säcken". Avsluta med en mening som blickar framåt t.ex. ”jag ser fram emot att komma på intervju och få presentera mig ytterligare”.
 
Med vänliga hälsningar
 
Ditt namn

Publicerad: on 07 mar 2018.