Hur hittar jag jobben?

Efter examen finns det många olika sätt att få sin första inkomst. Det kan vara att ta en anställningen eller starta eget eller börja forska. Oavsett vad du väljer så vill vi göra dig så förberedd som möjligt. På Chalmers Careers Service finns det många sätt av få hjälp i söka-jobb-processen. I vänsterspalten ser du några av dem.

Var börjar man?
Det är alltid viktigt att först fundera kring vad du kan, vad du vill göra och var du vill jobba. Vilken typ av jobb vill du ha? Finns det någon arbetsgivare som du är speciellt intresserad av? Vill du jobba individuellt eller i grupp? Vad är dina styrkor? Är det viktigt för dig vilken ort som arbetet är förlagt till eller vill du kanske resa mycket i tjänsten? Ställ alla möjliga och omöjliga frågor till dig själv och försök få en så klar bild som möjligt av vad det är du vill innan du sätter igång och söker efter jobb.

Var hittar man jobb att söka?
Det finns många sätt att hitta sitt första jobb. Nedan listar vi några möjliga vägar att gå.

Tidningarnas jobbilagor
Kom ihåg att alla som är på jakt efter ett jobb också läser tidningen. Annonsbilagorna är toppen av isberget, det finns många fler jobb att söka än de som annonseras.

Internet
Det finns mängder av sajter som sammanställer platsannonser. Ett exempel på en av de större jobbsajterna är Careerbuilder.se där du hittar mängder av lediga jobb i hela Sverige, men där du även kan filtrera på specifika orter.

Vissa företag/organisationer anslår dock bara lediga tjänster på de egna hemsidorna. Det kan därför vara bra att bredda sina sökningar utanför de stora jobbsajterna. 

Kontakter
Dra dig inte för att höra med vänner, både till dig själv och till familjen, om de kan hjälpa dig på något sätt. Att utnyttja sitt nätverk anses vara den vanligaste vägen till ett nytt jobb. Ofta har man inte hunnit bygga upp något större kontaktnät innan examen, men nyttja de kanaler du har.

Bemannings- och rekryteringsföretag
Bemanningsföretagen letar hela tiden efter ny personal, och särskilt om du känner dig osäker på vad du vill göra så kan detta vara ett bra sätt att pröva arbetsmarknaden.

Spontanansökningar
Har du hittat din drömarbetsgivare men de har inga tjänster utannonserade för tillfället? Skicka in en ansökan och beskriv vem du är och varför du vill jobba hos dem. Det kan vara så att de har ett latent rekryteringsbehov, eller så sparar de din ansökan till dess att ett tillfälle dyker upp. Ring gärna först till arbetsgivaren för få namnet på en kontaktperson som du kan adressera ansökan till. Alternativt kan du också följa upp med ett telefonsamtal någon vecka efter att du har skickat ansökan för att se att den nått rätt person.

Starta eget
Att starta eget kan vara ytterligare ett sätt att inleda sin karriär. Du kanske sitter med en bra idé och inte vet hur du ska kunna förverkliga den. Det finns ett antal aktörer som kan hjälpa dig att komma vidare, bland andra:

  • Entrepreneurship and Business Design   Chalmers har ett masterprogram speciellt inriktat mot entreprenörskap, kallat Entrepreneurship and Business Design. Där får du möjlighet att bla arbeta med uppstartsföretag i en inkubatormiljö eller strategisk affärsutveckling. Entrepreneurship and Business Design
  • Chalmers Innovation  Är en idéinvesterare och företagsinkubator som investerar i och stödjer teknikbaserade affärsidéer och tillväxtföretag från universitet, högskola, privatpersoner och företagsavknoppningar. Utvecklingsprocessen är uppbyggd i tre steg: evaluator, förinkubator och inkubator. Chalmers Innovation
  • Drivhuset – Hjälper högskole- och universitetsstudenter att starta och driva företag. Drivhuset
  • Connect Väst   En ideell nätverksorganisation, som tillsammans med partners skapar en unik plattform som leder entreprenören till de resurser som krävs för att lyckas inom kommersialisering och finansiering genom skräddarsydda tjänster och produkter. Genom att näringslivet stöder verksamheten, får företagen tillgång till högklassig expertis inom en mängd branschområden till mycket låg kostnad eller helt gratis. Connect Väst
  • ​Venture Cup   Venture Cup är en affärsplantävling som syftar till att inspirera och engagera människor med affärsidéer att ta ett steg närmare att förverkliga dem. Genom att delta med sin idé i Venture Cup får man feedback, handledning, utbildning, inspiration och tillgång till ett stort kontaktnät - helt kostnadsfritt.  Venture Cup


Hur ansöker man?

När du har hittat ett jobb att söka så kan du alltid ringa arbetsgivaren och för att försöka få reda på lite mer än det som står i annonsen. Vilka förkunskaper vill de att man ska ha? Detaljer kring den utannonserade tjänsten? Är det några egenskaper de särskilt värdesätter?

Kort sagt så brukar en ansökningshandling bestå av ett personligt brev och ett CV (Curriculum Vitae). I brevet beskriver du vem du är och vad du kan, medan CV:t är en mer formell uppställning över vad du har gjort och vilka färdigheter du har. Det finns mängder med webbsajter som innehåller tips och idéer om hur en ansökan kan se ut och vad den bör innehålla.

Be släkt och vänner att läsa igenom dina ansökningshandlingar och komma med synpunkter. Du hittar även exempel och tips på vår webb men håll också utkik efter seminarier som vi anordnar och som handlar om att skriva CV och personligt brev. Om du svarar på en platsannons så läs noggrant igenom och se om det är något specifikt som arbetsgivaren vill att du ska ta med i ansökan. 

Vad händer efter ansökan?
Om arbetsgivaren tycker att du är intressant så kallar denne dig vanligen till en intervju eller någon form av test för att sålla bland de inkomna ansökningarna. I princip alla arbetsgivare kallar fler än en person till denna första omgång. Rekryteringsprocessen kan se väldigt olika ut från arbetsgivare till arbetsgivare. Vill du veta i detalj hur det går till får du fråga det specifika bolaget.

På Chalmers Careers Service kan du få möjlighet pröva intervjusituationen i en träningsintervjuer. Anmälan görs via Careers Service/Träningsintervjuer.
 
Om du inte får jobbet?
Om du inte får jobbet som du har sökt så ge inte upp. Ta i stället reda på vad det var som gjorde att de inte anställde dig. Har du varit på intervju kan du alltid kontakta den person som intervjuade dig för att få feedback. Ställ frågan vad det var som fällde avgörandet, vad var det som gjorde att du inte fick jobbet? Finns det något som du kunde ha gjort annorlunda? Utvärdera din insats så att du kan gå vidare stärkt in i nästa ansökningsprocess.

Sidansvarig Publicerad: må 21 sep 2020.