FAQ - Careers Service

1. Vad gör Careers Service för studenterna?
Careers Service förbereder Chalmerister för arbetslivet. Du kan bolla tankar kring hur du söker jobb/exjobb/praktik. Vi erbjuder också seminarier, workshops, träningsintervjuer m.m. Vi hjälper dig med andra ord med din karriärplanering.

2. Hur kan jag anmäla mig till en träningsintervju, vem håller i den och vad ska jag förbereda?
Du anmäler dig via vår hemsida på de tider som läggs upp i början av terminen. Nya tider tillkommer efter hand. Vi anlitar olika personer i näringslivet med erfarenhet av att rekrytera. Intervjun fokuserar på dig som person. Du behöver inte ha med några ansökningshandlingar till träningsintervjun.

Före intervjun:
Tänk igenom och var beredd att svara på vem du är, vad du kan och vad du vill. Förbered gärna exempel på bra saker du gjort, varför du valt att göra det ena eller det andra osv. Gå gärna igenom exempel på frågor som är vanliga vid anställningsintervjuer. Till vanliga intervjufrågor

3. Hur kan jag få hjälp med min CV och mitt personliga brev?
Vi hänvisar till Careers Service webbsida, där du både hittar tips och exempel. Håll även utkik efter seminarier inom detta område. Som studentmedlem erbjuder ofta fackförbunden hjälp med CV-granskning. På internet finns det en mängd resurser, t.ex. CV-handboken

4. Hur hittar jag rätt jobb?
Via karriärplanering.
 
Nedan följer de delar vi anser viktiga för att du ska hitta ett jobb som är rätt för dig. Ge förarbetet god tid.

 1. Hitta din motivation - varför vill du arbeta
 2. God självinsikt – vilka är dina starka sidor, vad är du bra på, vad tycker du är roligt?
 3. Sätt ett mål för din jobbsökning – det ska vara tydligt, angeläget, realistiskt och tidssatt
 4. Gör en handlingsplan för din jobbsökning 
 5. Kartlägg din arbetsmarknad – ta bl a personlig kontakt med arbetsgivare 
 6. Bli en framgångsrik nätverkare – kartlägg ditt nätverk 
 7. Träna på att presentera dig muntligt
 8. Skriv en proffsig CV och ansökningsbrev
 9. Lär dig smarta jobbsökningsmetoder t ex jobbannonser, ringa företag, nätverk/personliga kontakter
 10. Lyckas med anställningsintervjun – förbered dig!

5. Hur hittar man exjobb?
Du kan söka exjobb på en mängd olika sätt. Bl a genom Careers Service hemsida, när du är registrerad där. Det vanligaste sättet att hitta exjobb på är att direkt söka upp arbetsgivare som du är intresserad av. Gå in på företagens hemsidor, ibland finns förslag på exjobb där.

Ta gärna personlig kontakt med ansvariga för ditt område och ta reda på mer om vad företaget gör. Om du själv har en idé till ditt exjobb, var beredd att presentera det område som du vill göra exjobbet inom, behöver ej vara detaljerad beskrivning.

Under examensarbetet har du hjälp av en utsedd examinator och en handledare på Chalmers. Oftast är detta samma person. Om du gör ditt examensarbete på ett företag/organisation får du en ansvarig handledare där också. Information om vad som gäller för ditt utbildningsprogram får du av din studievägledare eller programansvarig. Det är oftast du själv som ordnar ett examensarbete i samråd med din examinator. Du kan få hjälp av din studievägledare eller av den institution som du skriver ex-jobbet för.

Läs mer om att söka ex-jobb​

6.  Hur söker jag sommarjobb?
Läs jobbannonser, ring företag, Arbetsförmedlingens hemsida, hör efter i ditt egna nätverk. Du hittar ibland sommarjobb på företagens hemsidor.

7. Vad innebär det att vara trainee?
Som trainee brukar man följa ett strukturerat program, oftast i grupp. Upplägg varierar från arbetsgivare till arbetsgivare. Traineeprogram kan sägas vara ett komprimerat sätt att lära sig om företagets verksamhet i stort, dess specifika produkter, arbetssätt med mera. Har företaget verksamhet i andra länder, kan en utlandsperiod ingå.
 
Vanligtvis är det en tillsvidareanställning du får, det som brukas kallas fast anställning, men kan även innebära projektanställning. Det är ofta många sökande till traineeplatser.

8. Om jag vill starta eget/bli entreprenör hur gör jag då?
Du kanske har en bra idé och inte vet hur du ska kunna förverkliga den. Det finns ett antal aktörer som kan hjälpa dig att komma vidare, bland andra.
 • Chalmers innovationskontorGer utöver stöd och rådgivning till forskare också stöd till studenter vid Chalmers. För studenter arbetar Innovationskontoret med att främja nyttiggörandet av utbildningsresultat, dvs resultaten av exempelvis ett examensarbete eller en projektkurs på avancerad nivå, och därmed bidra till att skapa värden för samhälle och näringsliv.
 • Chalmers Ventures - Är en idéinvesterare och företagsinkubator som investerar i och stödjer teknikbaserade affärsidéer och tillväxtföretag från universitet, högskola, privatpersoner och företagsavknoppningar. Utvecklingsprocessen är uppbyggd i tre steg: evaluator, förinkubator och inkubator.
 • ​Connect Väst - En ideell nätverksorganisation, som tillsammans med partners skapar en unik plattform som leder entreprenören till de resurser som krävs för att lyckas inom kommersialisering och finansiering genom skräddarsydda tjänster och produkter. Genom att näringslivet stöder verksamheten, får företagen tillgång till högklassig expertis inom en mängd branschområden till mycket låg kostnad eller helt gratis.
 • Drivhuset – Hjälper högskole- och universitetsstudenter att starta och driva företag.​
 • Entrepreneurship and Business Design - Chalmers har ett masterprogram speciellt inriktat mot entreprenörskap, kallat Business Design. Där får du möjlighet att bla arbeta med uppstartsföretag i en inkubatormiljö eller strategisk affärsutveckling.
 • ICM Advice - En studentdriven verksamhet som hjälper uppstartsföretag med frågor kopplat till immateriella rättigheter och kommersialisering av kunskapsresultat.
 • Venture Cup - Venture Cup är en affärsplantävling som syftar till att inspirera och engagera människor med affärsidéer att ta ett steg närmare att förverkliga dem. Genom att delta med sin idé i Venture Cup får man feedback, handledning, utbildning, inspiration och tillgång till ett stort kontaktnät - helt kostnadsfritt. I samarbete med Chalmers erbjuder Venture Cup också kursen Affärsplanering för tillväxtföretag för dig som vill få grunderna kring hur du bygger och utvecklar ett företag.
 • Verksam.se - Ett samarbete mellan Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket för dig som funderar på att starta företag.

9. Hur hittar jag arbetsgivare?
Fundera först över vad det är du vill jobba med och sök arbetsgivare genom databaser på nätet, facktidskrifter, företagskataloger, dagstidningar, Google och så vidare. Prata med vänner och bekanta och ta reda på var de arbetar. Bli din egen omvärldsbevakare!

10. Hur förbereder jag mig inför intervju?
Fundera över

 • Dina kunskaper och färdigheter? Vilka är dina starka sidor?
 • Hur passar dina kunskaper och erfarenheter den sökta tjänsten?
 • Vad kan du bidra med?
 • Är du beredd att flytta?
 • Vilka områden vill du ta upp under intervjun? Vad vill du veta? Vilka frågor vill du ställa till arbetstgivaren?
 • Hur passar denna tjänst in i dina övriga karriärmål?
 • Varför ska arbetsgivaren välja dig?

            
Förberedelser

 • Skaffa dig en kopia av arbetsbeskrivningen.
 • Läs om arbetsgivaren på dess hemsida på Internet och genom andra källor.
 • Skaffa personlig återkoppling på hur du beter dig vid ett samtal.
 • Utarbeta en lista över lämpliga frågor.

Öva

 • Öva på att svara på intervjufrågor. Boka in dig på en träningsintervju på Careers Service.
  Träningsintervjuer
 • Var medveten om ditt kroppsspråk.
 • Öva på att ha en positiv attityd. Visa engagemang.

Checklista

 • Bekräfta datum, tid och plats för intervjun.
 • Ta med dig flera kopior av ditt CV, en lista med referensers namn, titlar, adresser och telefonnummer, arbetsprover om det efterfrågas samt intyg/betyg från tidigare arbetsgivare. Kom ihåg att stämma av med dina referenspersoner före intervjun .
 • Klä dig snyggt och propert.
 • Var punktlig.
 • Stäng av din mobil/dator.

11. Att jobba utomlands – hur gör jag?

Ta reda på i vilka länder du vill jobba och samla information om de/det landet. Gå till exempel in på universitetens hemsidor.


Arbetsförmedlingen har mycket material och information om arbete utomlands.
Arbetsförmedlingen
Du kan också ta kontakt med Handelskammaren, Exportrådet och ambassader i olika länder och höra vilka företag som kan vara intressanta för dig.

På Chalmers kan du ta kontakt med:

Chalmers Studentkår

CETAC

AMCIP


Behöver du hjälp med din karriärplanering kontakta
gärna Careers Service!​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Publicerad: on 30 sep 2020.