Så anmäler du dig till en tenta

Obligatorisk anmälan till tentamen

För att kunna tentera måste du vara anmäld till tentamenstillfället. Har du inte anmält dig får du skriva tentamen vid nästa tillfälle. Du blir inte insläppt i tentasalen om du kommer dit oanmäld. Inga undantag görs. Observera att inte heller en administratör kan anmäla dig efter att anmälningstiden gått ut.

Frågor och svar

På den här sidan hittar du svaret på många frågor kring tentamen. Klicka på länkarna nedan för att komma direkt till rätt sektion på sidan. 

När ska jag anmäla mig?

På sidan "Datum och tider för läsåret" står det när tentamensanmälan är öppen. Passa på att anmäla dig till tentamen i samband med att du registrerar dig på dina kurser!

Datum och tider för läsåret

Hur anmäler jag mig?

Logga in på Min startsida och anmäl dig via tjänsten Tentamen, anmälan/avanmälan.
Du behöver gå in på varje kurs och välja fliken "resultat" för att anmäla dig. Tentamenskoden ser du på sidan när du har anmält dig. 

Tentamen, anmälan/avanmälan

Se filmen som visar hur du anmäler dig i Ladok till tentamen, omtentamen och laborationer, samt var din anonyma kod visas ut.

Anmälan i Ladok (film)​

Jag har inget Chalmerskonto/CID – hur kan jag anmäla mig till tentamen​

Om du inte kan logga in i Ladok med ditt CID och Chalmerslösenord, så kan du som har svenskt personnummer istället använda EduID (med bekräftat personnummer) eller ditt konto på antagning.se (under förutsättning att du har en aktiv anmälan). 

När du har gjort tentamensanmälan så kommer ditt CID att öppnas och förlängas automatiskt. Genom att anmäla dig på en tentamen hålls ditt konto öppet till minst 40 dagar efter tentamenstillfället. 

När öppnar anmälan för omtentamen?

Anmälan till omtentamen öppnar 16 arbetsdagar efter att motsvarande ordinarie tentamensperiod har stängt. För exakta datum se Datum och tider för läsåret.

Du får en bekräftelse på din tentaanmälan

En bekräftelse på att du har anmält dig, eller avanmält dig, till tentamenstillfället skickas till din mejl och till den mejladress som du har uppgett i ditt student-Ladok. 

Spara bekräftelsen, den innehåller tid och plats för tentamen samt din anonymiseringskod (anonyma kod).

Hur sent kan jag ta bort min anmälan? 

Du kan ta bort din anmälan senast en dag före tentamensdatum i tjänsten Tentamen, anmälan/avanmälan.

Jag vill plussa - höja mitt godkända betyg

Du som vill plussa, det vill säga, höja ditt redan godkända betyg loggar in på Min startsida och går in på tjänsten Se godkända kurser. I fliken Avslutad utbildning visas kursen/kurserna ut under Avslutade. Under Resultat kan ett nytt tentamenstillfälle vara publicerat för anmälan. Bocka i rutan "Jag vill anmäla mig" och klicka på "Anmäl". 

Kurser kan plussas så länge som kursen har ett tentamenstillfälle. Har kurskoden ändrats och det inte finns någon tentamen i den gamla kurskoden att anmäla sig till kan du inte plussa. Observera att du inte heller kan plussa om kursen redan ingår i en utfärdad examen. 

Ta med tentamenskoden för anonyma tentamen 

Ta med anmälningskoden för varje anmäld tentamen till tentamenstillfället. Koden ska skrivas på omslaget och alla lösningsblad.

Hur anmäler jag mig till tentamen som ges av institutionen?

Du kan inte anmäla dig till institutionstentor i Studentportalen. För information kontakta institutionen som ger kursen. 

När ska jag kontakta Studentcentrum för att anmäla mig?

I följande fall kan du inte anmäla dig via tjänsten utan behöver kontakta Studentcentrum:

  • Kursen du är registrerad på har ny kurskod eller är ersatt av en ny kurs. 
  • Tentamen du vill anmäla dig till syns inte i tjänsten, det kan bero på när du var registrerad på kursen, eller att du inte är registrerad på den överhuvudtaget.

Mejla namn, personnummer, tentamensdatum, kurskod och kursnamn till: studentcentrum@chalmers.se. Även när Studentcentrum gör anmälan måste den göras senast kl 15.00 samma dag som anmälan stänger. 

Tentamina som går samtidigt

Har du två tentamina samtidigt kan du eventuellt byta tiden för den ena tentamen och "dubbeltentera".
För att få tillåtelse till det kontakta tentamensadministrationen senast tio arbetsdagar innan tentamensperioden startar.

Dubbeltentera

Anpassningar av tentamen

I länken nedan får du svar vad som gäller för dig som har särskilda behov.

Särskilda behov vid tentamen
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Sidansvarig Publicerad: to 29 sep 2022.