Digital tentamen i sal på Chalmers

En digital tenta skriver du på din laptop eller på en dator i en datasal. För digitala tentor använder Chalmers systemet och molntjänsten Inspera Assessment. Precis som till en vanlig tenta måste du anmäla dig för att få skriva en digital tenta. Har du inte anmält dig till tentamenstillfället får du skriva tentan vid nästa tillfälle.

Tentamen, anmälan/avanmälan i Ladok​

För att använda Inspera måste du ladda ner Safe Exam Browser (SEB) till din dator. Det är en låst browser som ger dig tillgång till Inspera, men inget annat på internet. När SEB är installerat på din dator kommer Inspera att hitta och kalibrera din dator. När du öppnar tentan i Inspera hämtas den lokalt till din dator.
Prova gärna Inspera genom att logga in och välja Demo exam Safe Exam Browser.

Inspera

Skärmdump från Safe Exam Browser

 


Skärmdump från Inspera

Ta med din dator till tentasalen

Ta med din laptop till tentsalen. Det finns eluttag i salen, men se till att datorn är fulladdad för säkerhets skull. Det är bäst att använda egen dator, har du inte möjlighet till det kan du få göra tentan i en datorsal, i mån av plats. Finns ingen datorsal tillgänglig måste du skriva tentan på papper.

Behöver du använda dator i datorsal kontaktar du tentamensadministrationen i god tid före tentamenstillfället. Uppge namn, anonym kod, tentamensdatum, samt kurskod i mejlet

Så här förbereder du din dator

Ladda ner och installera Safe Exam Browser (SEB) och se till att du har rätt version av operativsystem och webbläsare installerad.


Systemkrav​
Instruktioner för att ladda ner/installera SEB

På tentamensdagen

  • Kom 30 minuter innan tentan börjar.
  • Starta datorn och anslut till Eduroam med ditt CID (cid@chalmers.se) och CID-lösenord.
  • Starta en webbläsare och logga in på chalmers.inspera.com med ditt CID och CID-lösenord.
  • Tentamensvakten meddelar SEB-lösenordet på en skärm 10 minuter innan tentan börjar.
  • Du öppnar tentan genom att ange SEB-lösenordet. Tentan hämtas då lokalt till din dator.
  • När du skriver tentan sparas svaren automatiskt i molnet så länge du är ansluten till internet. Om du förlorar anslutningen sparas svaren lokalt på din dator, och sparas i molnet så fort du har internetanslutning.

Har du inte använt Eduroam med din laptop, prova att ansluta några dagar i förväg.

Du kan prova att skriva en tenta i en datorsal genom att logga in på Inspera och välja Demotenta utan SEB eller Demotenta med SEB.
SEB är inte installerat i alla datorsalar, välj i så fall Demotenta utan SEB.

Inspera

Rättning, resultat och feedback

När tentan är rättad loggar du in på Inspera med ditt CID och CID-lösenord. Den bedömda tentan hittar du under Arkiv, där finns frågorna, dina svar, dina betyg och lärarens eventuella kommentarer och feedback.
Ser du inte resultatet kan det bero på att Cookies blockerar. Prova att ta bort "kakorna", om det inte fungerar kontakta tentamensadministrationen.
See points and grades in Inspera.mp4See points and grades in Inspera
​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Sidansvarig Publicerad: on 09 nov 2022.