Student inom Riksidrottsuniversitetet

Riksidrottsstudent - förmåner och hur du ansöker

Checklista för att bli RIU-student

Du söker till utbildningen på vanligt vis och blir antagen på samma villkor som övriga studenter. För att kunna räknas som riksidrottsstudent måste specialidrottsförbundens krav vara uppfyllda. De innebär att du behöver vara idrottsaktiv inom en RF-ansluten idrott och vara potentiell eller aktuell landslagsutövare eller spelare i högsta ligan i en lagbollidrott.
 • Du blir godkänd och kopplad till Riksidrottsuniversitetet enligt Riksidrottsförbundets kriterier. Ditt specialidrottsförbund intygar att du kvalificerar dig på en särskild blankett (länk till blankett nedan) som ska lämnas till Chalmers. 

 • Intyget från specialidrottsförbund lämnas till utbildningssekreterare för riksidrottsstudenter i samband med studieplanering 
 • Du ansvarar för att meddela studievägledare och kursansvarig att du är riksidrottsstudent.
 • Tillsammans med studievägledare/utbildningssekreterare för riksidrottsstudenter diskuterar du din studieplan med lämpliga anpassningar utifrån dina förutsättningar och utbildningens möjlighet till flexibilitet. En förutsättning för studieplanen är att du i god tid meddelar din planering för träning och tävlingar och eventuella krockar med schemat för det program du läser. En individuell studieplan kan innehålla information om de anpassningar som möjliggör för dig att kunna kombinera studier med träning, tävling och resor. Möjligheterna att göra anpassningar varierar mellan utbildningarna och deras undervisnings- och examinationsformer.
 • Intyg från specialidrottsförbund förnyas varje år för att fortsätta som riksidrottsstudent. ​

Förmåner för Riksidrottsstudenter

Som riksidrottsstudent får du tillgång till förmåner som gymkort, kostrådgivning och idrottsmedicinskt stöd. Du blir också inbjuden till nätverksträffar. Oftast kombinerar vi en föreläsning och en social aktivitet när vi ses.

Gymkort på Fysiken (#fysiken)

Fysiken, med gym på Gibraltargatan, Kaserntorget och Lindholmen, är en viktig partner till Riksidrottsuniversitetet i Göteborg. För att få gymkort på Fysiken krävs följande:
 • Att du under läsåret gör minst fem inlägg i dina sociala medier om att du tränar på Fysiken. Använd #Fysiken och #RIUgbg. 
 • Att du sprider en positiv bild av Fysiken.
 • Du får inte göra reklam för konkurrerande gym. 
 • Du har ett giltigt intyg från ditt förbund och ett giltigt avtal med Chalmers/GU. 
 • ​Att du håller i en träning eller föreläsning för Fysikens medlemmar, om du får frågan.

Tester, kostrådgivning och idrottspsykologisk rådgivning

Som riksidrottsstudent har du också möjlighet att få hjälp med:
 • Tester på Göteborgs universitets Centrum för Hälsa- och prestationsutveckling.
 • Kostrådgivning.
 • ​Få hjälp att hitta en idrottspsykologisk rådgivare.
Kontakta Ola Jodal om du är intresserad.

Idrottsmedicinsk support vid idrottsskada
Du har tillgång till idrottsmedicinskt stöd och hjälp vid idrottsskada via samarbetet med IFK-kliniken Rehab och Capio Lundby Närsjukhus. På Capio Lundby Närsjukhus får du också hjälp med allmänna medicinska problem och kan ta prover gratis.

Goda råd om styrketräning

Fystränare Johannes Norrby på Katrinelundsgymnasiet erbjuder rådgivning torsdagar kl 15.00-18.00.
 • ​Måndagar och tisdagar kl 14.00-16.00 kan du träna i gymmet på egen hand. Sms:a Johannes för att komma in i gymmet, tel: 0702-18 04 93
Träna i Friidrottens hus 
Du kan träna kostnadsfritt på rundbanan i Friidrottens hus på vardagar kl 8–16 och helger kl 9/10–12. Anmäl dig i receptionen och säg att du är RIU-student. Tack vare ett samarbete med Göteborgs friidrottsförbund kan du till reducerat pris träna på den AlterG som finns i Friidrottens hus.

Stipendier och studiemedel
Som riksidrottsstudent inom ramen för Riksidrottsuniversitetet kan du vara berättigad till stipendium från Riksidrottsförbundet. I övrigt gäller CSN:s regler för studiemedel. 
  

Kontakt

Kontaktperson för studenter​

Johan Bankel, utbildningssekreterare riksidrottsuniversitetet
Johan.bankel@chalmers.se
tel: 031-772 1174 

Kontaktpersoner för specialförbund, idrottsklubbar och idrottsteknologiska företag
Magnus Karlsteen, projektledare riksidrottsuniversitetet
magnus.karlsteen@chalmers.se
tel: 031-772 2091

Riksidrottsförbundets kontaktperson för elitidrott
Ola Jodal
Ola.Jodal@rfsisu.se
070-926 58 44

Intervjuer och filmer med riksidrottsstudenter
​​​​​​

Sidansvarig Publicerad: on 17 aug 2022.