Ny student på Chalmers
Välkommen till Chalmers. Stort grattis till din plats, v
i hoppas att du ska trivas hos oss.​ Här pluggar studenter från hela världen i en internationell studiemiljö. Nedan har vi sammanställt viktig information som du behöver för att komma igång med dina studier på bästa sätt. 

Det här behöver du göra som ny student

​​Informationen på den här sidan gäller nya studenter, oavsett om du börjar på ett grundprogram eller en fristående kurs. Om du ska börja på ett masterprogram hittar du vad som gäller för dig på vår engelska sida, "New student"​.

1. Läs och svara på ditt antagningsbesked på antagning.se 

När ditt antagningsbesked har publicerats på ditt konto på antagning.se ska du läsa igenom det och följa instruktionerna. När du tackar ja, var noga med att kontrollera att ditt ja-svar har registrerats. Du kommer då få ett bekräftelsemail från antagning.se. 
Antagning.se​

2. Registrera dig på ditt program/fristående kurs
Obligatorisk digital registrering gäller på Chalmers. Registrera dig i tid, annars förlorar du din plats. Leta upp din studentkategori för vidare instruktioner vad som gäller för dina studier. 
Antagen till program/fristående kurs

Glöm inte att du ska registrera dig på samtliga kurser som är öppna för registrering. Du gör detta via Ladok.
Introduktion av Ladok för studenter (videoguide)​​

3. Aktivera ditt datorkonto och Chalmers-ID (CID)

När du börjar på Chalmers får du ett datorkonto, som kallas "CID" (Chalmers ID). Du hämtar själv ut ditt CID och ställer in ditt Chalmers-lösenord via MyAccount-portalen.
För att logga in i MyAccount-portalen kan du antingen använda din identitet från antagning.se eller eduID. 
Aktivera ditt CID i god tid. Om du behöver skaffa ett bekräftat eduID kan det ta några dagar, se eduID.se.
Om du aktiverar ditt CID med din identitet från antagning.se, måste du först vara registrerad i Ladok.

Tänk på att det kan ta en stund efter det att du har registrerat dig (se punkt 2 ovan) innan dina uppgifter har förts över till MyAccount-portalen. Om du får ett felmeddelande, vänta några timmar och försök igen!
MyAccount​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

4. Kontrollera dina kontaktuppgifter

För att du inte ska missa någon viktig information om dina studier så måste du vara nåbar. Du ansvarar för att ha en aktuell, korrekt epostadress i Ladok. Kontrollera också dina kontaktuppgifter och ändra i Ladok om det behövs.
Ändra dina kontaktuppgifter

5. Hitta ditt schema och viktiga datum under läsåret
I TimeEdit kan du söka fram schemat för ditt utbildingsprogram och på webbsidan "Datum och tider för läsåret" hittar du viktiga datum för hela läsåret. 
TimeEdit​
Datum och tider för läsåret

6. Kom igång med Canvas
​​Canvas är Chalmers lärplattform och portal till undervisningen. I Canvas hittar du obligatorisk information om dina kurser, till exempel kontaktperson, schema, litteraturlista och kurs-pm.
Canvas - portal till undervisningen - kursrum, kurshemsida

7. Hitta din kurslitteratur
Varje kurs har en kursplan med information om kursen, bland annat vilken kurslitteratur som ingår.
Kurslitteratur​

8. Skaffa ditt kårkort/passerkort​

För dig som är antagen till ett program eller en fristående kurs på mer än 7,5 hp är det obligatoriskt att vara medlem i Chalmers studentkår. Detta för att få tillträde till lokaler, ta del av undervisning och skriva tentor. När du blivit medlem får du ett kårkort som också fungerar som ditt passerkort. Du måste aktivera ditt passerkort genom att välja en PIN-kod via MyAccount-portalen, innan det börjar fungera. 

9. Titta på våra introduktionsfilmer

Det är mycket nytt att ta in och hålla reda på och du kanske har många frågor. Vad kan biblioteket hjälpa mig med? Vart vänder jag mig om jag behöver stöd eller blir sjuk? Inför din studiestart kan du i lugn och ro kolla igenom våra korta filmer. 
Här hittar du våra introduktionsfilmer​

10. Delta i introduktionsveckorna och mottagningen
För dig som är antagen till ett grundprogram (gäller endast höstterminen) anordnar Chalmers tillsammans med Studentkåren introduktionsveckor och roliga mottagningsaktiviteter. Dessa veckor är frivilliga, men rekommenderas varmt.

Du som kommer från ett annat lärosäte och är antagen till ett masterprogram på Chalmers är varmt välkommen att delta i "Reception and Orientation week"​.​

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Sidansvarig Publicerad: fr 09 dec 2022.