Studieuppehåll

Studieuppehåll beviljas av högskolan för en hel termin eller ett år i taget och innebär att du tar ett uppehåll i studierna. Har du studieuppehåll behåller du din plats på programmet. När du börjar studera igen fortsätter du enligt din ursprungliga programplan, under förutsättning att programmet inte har ändrats och att du uppfyller förkunskaper för kommande kurser.

Du kan ansöka om studieuppehåll tidigast efter en termins studier på ditt grund- eller mastersprogram. Förutsättningen för ett studieuppehåll är att du har tagit din plats i anspråk, se länken nedan.

 
Under studieuppehållet är du ansvarig för att läsa din chalmers-mejl och ta del av information från programmet och högskolan. Under studieuppehållet är det viktigt att du gör eventuella kursval inför den kommande terminen när du börjar studera igen.
 
Under studieuppehållet får du inte registrera dig på nya kurser men du har rätt att göra omtentor eller plussa ett resultat. Planerar du att söka utlandsstudier ökar din studietid om resultat rapporteras under studieuppehållet.

Ansöka om studieuppehåll

Ansök om studieuppehåll innan terminen börjar genom att fylla i formuläret Studieuppehåll.
När du klickar på "skicka in" sänds formuläret till studievägledaren på ditt program som beslutar om studieuppehåll. Godkänns din ansökan registreras studieuppehållet i LADOK och du meddelas via din chalmers-mejl. Avslås din ansökan får du ett mejl med motivering till beslutet. Behöver du förlänga ditt studieuppehåll gör du en ny ansökan .

Du kan kontakta din studievägledare för att diskutera vad studieuppehållet kan innebära för dina studier. Det är särskilt viktigt vid studieuppehåll en termin, eller när du inte är i fas med studierna, då kurser oftast bara ges en gång per läsår och de flesta kurser har förkunskapskrav som måste uppfyllas.

Studieuppehåll efter avslutat kandidatprogram

Du som läser på ett arkitektur- eller civilingenjörsprogram och planerar att ta en paus innan du påbörjar ditt mastersprogram ska ansöka om studieuppehåll. Har du inget studieuppehåll registrerat kan det påverka dina möjligheter att åka på utlandsstudier. Kom ihåg att notera när det är dags söka till ett mastersprogram och eventuella utlandsstudier för det läsåret du ska komma tillbaka.

Komma tillbaka efter studieuppehåll

När du återupptar studierna efter ett registrerat studieuppehåll kontaktar du din studievägledare och registrerar dig på dina kurser i tjänsten ”Registrering på kurs”. Kan du inte använda tjänsten kontakta Studentcentrum. Om ditt program har förändrats måste du planera dina fortsatta studier med studievägledaren på programmet.

Bra att veta

  • Du behåller ditt datorkonto och din chalmers-mejl under studieuppehållet.
  • Studieuppehåll påverkar inte studietakten, vilket är viktigt om du planerar att studera utomlands.
  • Behöver du ett intyg, skriver du ut ett registreringsintyg med uppgift om studieuppehåll i tjänsten Skapa registreringsintyg.
  • Vill du skriva en omtenta under studieuppehållet, kontaktar du Chalmers Studentkår för att betala en tentamensavgift på 50 kr. Visa kvittot vid tentan.
  • Vid sjukskrivning behöver du informera studievägledaren på ditt program. 
  • Studieuppehåll kan påverka studiemedlet - vid frågor kontakta CSN.
  • Din rätt till studentboende kan påverkas - hör med din hyresvärd om vad som gäller.

Sidansvarig Publicerad: on 30 sep 2020.