Världsomspännande!

culture ej ram.png

Det finns många vägar ut i världen!

Vad sägs om ett år på Stanford? Eller en termin på ETH Zürich eller kanske vid havet i Valencia? Det finns många fantastiska möjligheter för dig som vill läsa en del av din utbildning utomlands. Chalmers har avtal med hundratals välrenommerade universitet runt om i världen med olika profiler. Ta chansen och skaffa nya internationella erfarenheter!

 

Fördelarna med utbytesstudier är många! Du får tillbringa en tid i ett annat land med allt vad det innebär i form av undervisning med nya perspektiv, förbättrade språkkunskaper och ett nytt och internationellt nätverk. Många arbetsgivare ser internationella erfarenheter som en värdefull merit. 
 
Chalmers betalar eventuella terminsavgifter och du kan få studielån från CSN precis som för studier i Sverige. Utbytesprogrammen är också knutna till  viss ekonomisk hjälp i form av resebidrag eller stipendier. 
De kurser du läser under utbildningen kan du tillgodoräkna dig i din Chalmersexamen vilket innebär att du inte nödvändigtvis förlänger studietiden.  

Chalmers utbytesutbud

Om du vill ha en överblick över de olika utbytesprogrammen som Chalmers erbjuder hittar du det i vår sökportal. Du kan enkelt kan filtrera fram vad just du kan söka för utbyte. Sidorna uppdateras kontinuerligt eftersom det ofta sker förändringar i avtalen.

Vill du hellre åka på egen hand?

Hittar du inte det du söker i Chalmers utbytesprogram? Det behöver inte vara ett hinder. Det kan vara av stort värde att du tar dig fram själv. Det kallas för att vara "Free Mover" och du måste i så fall organisera utbytet och ansökan själv. Var ute i god tid, gärna ett år innan och ta kontakt med det universitet du vill åka till för att få instruktioner om hur du ska ansöka.
 
Det är inte säkert att de kurser du läser som Free Mover kan tillgodoräknas inom ramen för dina studier vid Chalmers. När du återvänder kan du diskutera med utbildningssekreteraren för ditt program om det finns möjlighet att tillgodoräkna det du läst
 
Det kan vara bra att veta att du själv får stå för eventuella avgifter, försäkringar och andra praktiska detaljer om du åker i egen regi.  Läs mer om hur du gör för att åka som Free Mover

Facebook logga
Följ Chalmers International Mobility på Facebook där vi kontinuerligt postar nyheter, aktiviteter och relevanta artiklar, både på svenska och engelska.

Publicerad: on 23 nov 2011. Ändrad: to 11 aug 2016