Studentuppropet sprider sig

​​I oktober publicerades det franska "Studentmanifestet för ett ekologiskt uppvaknande" som skapat stor debatt i Frankrike. Hittills har 26 000 studenter skrivit under för att markera att de enbart väljer arbetsgivare som tar klimat- och miljöfrågor på allvar. Samma dag som klimatmötet COP24 startade i polska Katowice, släpptes en svensk uppföljare.
– Anledningen till att vi ville ta manifestet till Sverige beror på att klimatet är vår generations ödesfråga. Vi vill jobba för en ljusare framtid för planeten, berättar en av initiativtagarna Felix Backgård, student vid Industriell ekonomi på Chalmers.

Studenter från hela Sverige

Studenterna bakom det svenska studentmanifestet, som presenterades den 3 december tillsammans med en namninsamling, kommer från Chalmers, KTH, Lunds tekniska högskola, Karolinska Institutet, Stockholms Universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.  Initiativtagarna tror att många studenter inte inser vilken skillnad de kan göra genom att ställa krav på sina arbetsgivare.

– Det är brist på högskoleutbildad arbetskraft i Sverige och bilden vi fått av företag är att den största anledningen för dem att prioritera hållbarhet är för att locka arbetskraft, snarare än konsumentkrav eller politiska krav, menar Felix Backgård.

Manifestet är en översättning från det franska manifestet som släpptes tidigare i höst. Därifrån har de svenska studenterna fått stöd med bland annat programmering och medieträning.
– Vi hoppas att manifestet får en stor spridning internationellt, och liknande upprop är på gång runt om i Europa. Klimatfrågan är global och vi unga måste höja våra röster internationellt, det är vår framtid som står på spel, säger Hanna Persson, student vid Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik.

Framtidens arbetskraft

I debattartikeln i DN häromdagen skriver studenterna: ”Vi, framtidens arbetskraft, är redo att ändra vår livsstil och utmana vår bekvämlighet för att samhället ska förändras drastiskt”. De skriver att de därför kommer välja bort arbetsgivare som inte tar hållbarhet på allvar.

Studenterna från Chalmers menar att de kommer att prioritera miljön i sina yrkesval och därmed ställa krav på arbetsgivare, men också göra vad de kan till vardags och engagera sig i samhällsdebatten. För att klimatomställningen ska vara möjlig måste fler ta initiativ och visa att det går, så att andra lättare kan följa efter. Detta gäller såväl länder som företag och individer.

Läs hela intervjun med initiativtagarna till "Studentmanifestet för ett ekologiskt uppvaknande" hos

Publicerad: fr 07 dec 2018.