Självkörande fordon tillbaka på campus – i dubbel upplaga

Du kanske sett leveransroboten Hugo och åkt med den självkörande bussen? Nu gör båda comeback på campus – samtidigt.
Både leveransroboten och den människotransporterande bussen har tidigare testats på Chalmers campus, och nu är det dags att se hur det går när de båda ska samsas om utrymmet och trafikera samma område. Arton partners, bland annat universitet och fastighetsägare, samverkar i projektet Samverkande Autonoma Transporter (SAT) som finansieras med fyra miljoner kronor från Vinnova. Testerna finansieras också delvis genom ett EU Horizon 2020-projekt, kallat Show.

Med utgångspunkt i områden som fordonsteknik, transporteffektivitet, användarperspektiv, affärsmodeller och stadsutvecklingspotential ska projektet utforska möjligheterna för denna typ av transportslag. Den som befinner sig på Campus Johanneberg blir automatiskt en del av projektet, i och med att man mer eller mindre aktivt interagerar med fordonen. 

Mellan mitten av september 2022 och maj 2023 kommer en linje med självkörande fordon köras på Chalmersområdet. I mitten av oktober kommer Västtrafiks linje 68 trafikeras som en rundtur från Chalmersplatsen, veckodagar mellan 07.30 och 17.00. Under några veckor på hösten utförs också tester där de självkörande fordonen samverkar med transportrobotar som utgår från Chalmers Transportcentral.

Fakta: Linje 68
Hållplatserna är Chalmersplatsen-Sven Hultins Plats- Biblioteket-Kemigården- Biblioteket- Chalmers Transportcentral- Sven Hultins plats- Chalmersplatsen.

Läs mer om projektet

Text: Erik Krång

Sidansvarig Publicerad: ti 06 sep 2022.