​Förstärkt Autenticitet på årets AHA-festival

Vad är det att vara människa? Och om vi förstärker våra egenskaper, blir vi då ännu mer människor? 
De frågorna och många andra lyfts och diskuteras när vetenskap och konst åter igen möts på årets upplaga av AHA!-festivalen den 12-14 november.
AHA!-festivalen ska fungera som en mötesplats mellan konst och vetenskap.
– Med Aha!-festivalen vill vi närma oss stora frågor på ett lekfullt och nyfiket sätt. Syftet är att skapa en festival med ett utbud och format som lockar till nya möten över olika disciplingränser, säger Sanna Dahlman, konstnärlig lärare på avdelningen för Design & Human Factors vid Institutionen för industri- och materialvetenskap.
De medverkande på festivalen är en bred blandning av forskare och konstnärer inom olika fält. Att det kallas för en festival är bland annat för att förtydliga att det till exempel inte är en konferens – syftet är att trigga tankar och idéer.
– Det är angeläget att öppna upp för mötet mellan vetenskap och konst för att vidga vyer och ge nya perspektiv för oss alla i dagens alltmer högteknologiska värld, säger Sanna Dahlman.

Några nedslag i årets program
Maskinen som författare och översättare, onsdag 13/11 14:00-15:30, Volvofoajén, Kårhuset
Ett samtal kring författarens röst, översättarens uppgift, texters autenticitet och maskinens möjligheter att överträffa människan. Medverkar gör kulturjournalisten Marit Kapla, översättaren och digitaliseringsforskaren Ann-Sofie Axelsson samt AI-forskaren Aarne Ranta. Samtalet leds av poeten och psykoanalytikern Ulf Karl Olov Nilsson.

Förvandlingar, onsdag 13/11 12:30-14:00, Volvofoajén, Kårhuset
Seminarium med Andrea Isdrake, cyborg och innovatör inom spelindustrin, och Andrea Lundgren, författare.

Musik, medvetande, känslointryck och plastiska hjärnans möjligheter, torsdag 14/11 13:00-14:30, Volvofoajén
, Kårhuset Samtal om musik, ett världsspråk av hög komplexitet och med stor påverkan på medvetande, känsla och samhörighet. Hur kan en dirigent förmedla budskap och upplevelser till musiker och till åhörare, och hur kan musikern kommunicera med dirigent, orkester, solister och publik? Medverkar gör Jukka-Pekka Saraste, Johan Stern och Christian Blomstrand. Moderator är Pernilla Warberg.

He
dy! The Life & Inventions of Hedy Lamarr, torsdag 14/11 9:00-10:30, Runan
Den glamorösa filmstjärnan Hedy Lamarr var inte bara drottning på vita duken, hon var även uppfinnare och låg bakom ett antal patent som får vår trådlösa värld att snurra i dag. Möt henne i denna pjäs skriven av Heather Massie som även spelar huvudrollen.

Tow
a
rds Language, tisdag 12/11 20:00-21:00, Volvofoajén, Kårhuset
Konsert med Arve Henriksen, baserad på hans album ”Towards Language”. Medverkar gör förutom Henriksen även Eivind Aarset och Jan Bang. Tacit know-how, tisdag 12/11 13:30-14:00, Kunskapstrappan, ACE-biblioteket
Hur kan man dela med sig av ”tyst” förkroppsligad kunskap? I den här föreläsningen som också är en workshop får man prova på smide IRL på ACE-gården, men också i VR – ta chansen att gå in i en mästares kropp.

Raderingspoesi – originalitet eller plagiat, tisdag 12/11 9:30-11:00, Kunskapstrappan, ACE-biblioteket
Kan man skriva poesi med tippex, tråd och saxar? Eller med måleri, digitala transformationer, uteslutningar och överstrykningar i befintliga böcker? I den här kombinerade föreläsningen och workshopen presenterar litteraturvetaren Lisa Schmidt ett litterärt fält som lämnat pennan därhän för att istället arbeta med återbruk genom olika former av radering i befintliga texter.

Fakta AHA!-festivalen på Chalmers 12-14 november
En tredagarsfestival där tanken är att vetenskapen och konsten möts i ett tema. Festivalen har arrangerats i sex år, och årets tema är ”augmented authenticity”. 30 olika inslag står på programmet, som är helt gratis och öppet för alla.

Programmet i sin helhet och mer information finns på www.ahafestival.se

Sidansvarig Publicerad: on 23 sep 2020.