AnnTherese tar sats mot masterexamen och nya tävlingar

​Hon har tagit tio SM guld och tränar 15 timmar i veckan. Samtidigt läser hon teknisk design på Chalmers och tar sin masterexamen till sommaren.
- Jag kan inte sätta livet på vänt tills den dagen jag slutar att tävla. Jag vill plugga nu, säger AnnTherese Johansson.

style=Den snabba takten från popartisten Pink studsar ut ur högtalaren. AnnTherese Johansson ställer sig redo med armarna utsträckta och kastar sig ut i en energifylld koreografi blandad med akrobatik. Hon snurrar på en hand, landar i spagat, hjular och gör höga splithopp med varje muskel i perfekt kontroll. Här på Ale areobic och dansstudio, strax utanför Göteborg, tillbringar hon i snitt 15 timmar i veckan. Varje dag året om.
- Jo, det är mycket tid, skrattar hon, men det ger också mycket tillbaka. Dessutom är jag extremt mycket tävlingsmänniska och gillar att träna. Det finns alltid något att förbättra.

Svensk mästarinna i aerobic gymnastics – i tio år

AnnTherese började med balett redan som treåring och vägen till gymnastiken gick via dansen. Men så småningom fick gymnastiken allt större plats och för tionde året i rad kan hon kalla sig svensk mästarinna i aerobic gymnastics - en av sju typer av gymnastik som finns som tävlingsgren hos svenska Gymnastikförbundet. AnnTherese beskriver det som en blandning av gymnastik och dans som kräver såväl styrka och flexibilitet som explosivitet och scennärvaro.
- Det blir en helhet som ger en mångsidig träning och därför sliter mindre på kroppen än mer ensidiga sporter. Fastän jag är 27 år utvecklas jag fortfarande och är idag i bättre form än någonsin tidigare. Men jag får ändå kämpa hårt för att behålla min plats. Priset är inte bara att åka och hämta.
Den tuffaste konkurrensen kommer från hennes egen klubb och de ungdomar som hon själv är tränare för.
- Om jag förlorar SM-titeln hoppas jag att det blir till någon av dem. Då har jag på något sätt överträffat mig själv.

Planering och snälla klasskamrater

Trots sina många titlar i gymnastik är det ingen sport som hon kan tjäna pengar på. Därför förstod AnnTherese tidigt att hon också måste ha ett annat arbete. Hennes första tanke var att ägna sig åt modern dans, men då fanns oron för att det skulle finnas få arbetstillfällen. När hon istället kom in på Chalmers, med inriktning mot teknisk design, kändes det däremot helt rätt.
- Det som driver mig är användbarhet. Hur man kan anpassa tekniken efter människan och inte tvärtom. Att hitta behoven av vad som verkligen behövs, inte vad som efterfrågas utan vad man saknar som man inte är medveten om.
Men att förena krävande studier med en elitsatsning i gymnastik kräver både god planering och is i magen. Ibland får hon offra en tävling, ibland kalkylera med en omtenta.
- Jag har fått stor hjälp av mina klasskamrater. När jag varit bortrest på tävling har de gjort färdiga kompendier åt mig och de är väldigt flexibla när det gäller tider för grupparbeten. Utan dem hade jag inte klarat det.

Chalmers stöttar elit-idrottare att studera

Att Chalmers hösten 2015 blev Riksidrottsuniversitet har bland annat inneburit att det har blivit lättare att flytta obligatoriska moment och att exempelvis förlägga en tenta på annan ort.
- Det är så välkommet. Nu är föreläsarna inte bakbundna utan har större frihet att hitta lösningar. För mig betyder det att lite av pressen försvinner. Dessutom känns det väldigt positivt att Chalmers som universitet visar att de vill stötta elit-idrottare att kunna ta en examen. Många tror nog att de måste välja.

Håller jämna steg med klasskamraterna

Att AnnTherese är tävlingsmänniska har visat sig vara en stor tillgång även i hennes studier. Hittills har hon lyckats hålla jämna steg med klasskamraterna, även om hon ibland har fått tänja på gränserna.
- Jag har en tendens att utmana mig själv genom att prioritera annat lite för länge. Då blir det ofta en extra kamp att hinna med att plugga och ibland hinner jag inte sova så mycket…
Gymnastiken är en passion som AnnTherese är fast besluten att fortsätta med och hon hoppas att hitta ett sätt att kombinera den med ett kommande yrkesliv.
- Jag tänker att det ska gå så länge jag är öppen för olika möjligheter. Gymnastiken, träningen och coachandet har gjort mig till den jag är idag. Det är så mycket som jag inte tror att jag hade kunnat lära mig bättre på något annat sätt. Jag har tävlat i 25 olika länder, nu senast i VM i Sydkorea, fått vänner från hela världen och också en inblick i deras vardagsliv.
Om hon hade fått chansen att gör allt på nytt, skulle hon välja precis samma sak igen.
- Möjligen skulle jag med facit i hand ha satsat ännu mer på gymnastiken och våga ta resten senare. Men nu med Riksidrottsuniversitetet får jag nya möjligheter och det ska bli kul att se vad de leder till.

Faktaruta:

Namn: AnnTherese Johansson
Läser: Femte året på Teknisk Design på Chalmers
Idrott: Aerobic gymnasics. Har tio SM-guld
Ålder: 27 år
Intresse: Gillar laga mat, gärna vegetariskt och älskar thai mat. En annan favoriträtt är pannkakor.
Dold talang: Cyklar enhjuling.
Dröm just nu: Jag har aldrig drömt så mycket utan mest fångat tillfällen i flykten. Så småningom hoppas jag att hitta ett arbete där jag kan kombinera gymnastiken och tekniken.

Text: Carina H Ahnstedt
Foto: Anna-Lena Lundqvist