Världsomspännande!

Bild på utbytessudier 
Ta chansen och studera utomlands!​


Nästkommande ansökningsomgång gäller återstående restplatser inom Erasmus+ inför VT2021. Ansökan kommer vara öppen mellan 
15 sept. och 1 okt.

Lista på restplatser kommer publiceras här senast i samband med terminsstart HT20.

Du ansöker i Moveon och längre ner på sidan hittar du "Följ dessa steg om du är intresserad av att åka på utbyte". I vänstermenyn finns ytterligare informaton om ansökningsprocessen m.m.  
Har du frågor är du välkommen att höra av dig till studentexchange@chalmers.se​.  Lycka till med din ansökan! 


F
ölj gärna Chalmers International Mobility på Facebook för att ta del av löpande information!

Vad sägs om ett år på Kyoto University? Eller en termin på ETH Zürich?

Det finns fantastiska möjligheter för dig som vill läsa en del av din utbildning utomlands. Chalmers har avtal med hundratals välrenommerade universitet runt om i världen med olika profiler.

Fördelarna med utbytesstudier är många! Du får tillbringa en tid i ett annat land med allt vad det innebär i form av undervisning med nya perspektiv, förbättrade språkkunskaper och ett nytt och internationellt nätverk. Ta chansen och skaffa nya internationella erfarenheter! Många arbetsgivare ser internationella erfarenheter som en värdefull merit.

Chalmers betalar eventuella terminsavgifter och du kan få studielån från CSN, som för studier i Sverige. Utbytesprogrammen är också knutna till viss ekonomisk hjälp i form av resebidrag eller stipendier. De kurser du läser kan du tillgodoräkna dig i din Chalmersexamen, vilket kan innebära att studietiden  inte förlängs.

Följ dessa steg om du är intresserad av att åka utbyte:

 1. När i utbildningen passar det för mig att åka på utbyte?
  • Civilingenjörer, Arkitekter år 4 eller 5
  • Högskoleingenjörer, Sjöfart och Logistik år 3
  • Sjöingenjörer, Sjökaptener år 4
Kontakta gärna din utbildni​ngss​ekreterare för att diskturera vilken del av din utbildning som skulle kunna förläggas utomlands. Chalmers är också med i nätverken Unitech, Idea League och Nordic Five Tech och genom dessa nätverk kan man också åka på utbyte. Information om de olika utbytesprogrammen finns på länken nedan.
 
2. Vilket land och vilket universitet är intressant för mig?
I Sökportalen har vi samlat Chalmers alla partneruniversitet. Här kan du bland annat sortera efter land och utbildningsområde. I Sökportalen får du också nyttig information om partneruniversiteten såsom undervisningsspråk, direktlänk till universitetet egna hemsida samt reserapporter från tidigare studenter. Undersök gärna på universitetets hemsida om vilka kurser de erbjuder. Finns det kurser som du skulle kunna tillgodoräkna dig? Har du specifika frågor om ett partneruniversitet, skicka då ett mail till den internationella koordinatorn för just det universitetet.
Sökportalen (här finns reserapporter under respektive universitet)
Internationella koordinatorer på Chalmers International Mobility
Reserapporter finns i Sökportalen under respektive universitet (om det inte finns några under just det universitet som du är intresserad av, hör av dig till CIM, vi kanske har några lite äldre sparade hos oss)
 
3. Jag vill ha mer information om utbytesstudier, hur gör jag då?
Chalmers International Mobility organiserar informationsmöten om utbytesstudier. Håll utkik på studentportalen och på CIM's Facebbok om när och var dessa informationsmöten kommer att hållas. Du är också alltid välkommen att höra av dig till eller besöka Chalmers International Mobility.
 
4. Hur gör jag om jag vill ansöka om utbytesstudier?
Ansökan för utbytesstudier görs via onlinesystemet MoveOn. De största ansökningsomgångarna är i november till december (World Wide och Terzio) och i januari till februari (Erasmus och Nordtek). I oktober finns även en ansökningsomgång med restplatser (Erasmus och Nordtek) och då kan man endast söka för utbytesstudier för kommande vårtermin. För ansökan till Unitech, Idea League och Nordic Five Tech, se information under respektive utbytesprogram. Det finns specifika regler för ansökan och urval och dessa kan man läsa om i Regelverket.
Viktiga datum
Ansökan i MoveOn
Regelverk för utbytesstudier
 
5. Jag har blivit utvald till utbytesstudier, vad händer då?
Du får besked via mail om du har blivit utvald till utbytesstudier och då ska du tacka ja eller nej till den erbjudna platsen. Det är viktigt att ha koll på mailen under denna tidsperiod. Om du tackar ja kommer koordinatorn på Chalmers International Mobility att nominera dig till partneruniversitetet. Sedan får du information direkt från partneruniversitetet angående ansökan, kursval, visumansökan m.m. Chalmers International Mobility organiserar också informationsträffar för de studenter som ska åka på utbyte. 
Förberedelser när du blivit nominerad
Stipendier och resebidrag
Blanketter
Språktest och språkkurs
 
Facebook logga 
Följ Chalmers International MobilityFacebook där vi postar nyheter, aktiviteter och relevanta artiklar!
​​
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
 ​​​​​​​​​​​​

Publicerad: fr 21 feb 2020.