Språktest och språkkurs

Att studera utomlands är en chans att fördjupa sina språkkunskaper, men kontrollera innan du söker att du har tillräckliga kunskaper i undervisningsspråket. Ofta ges kurserna på landets officiella språk, särskilt inom världsspråken tyska, franska och spanska. Ibland kan det också krävas intyg eller språktest.

Allt fler lärosäten ökar kursutbudet på engelska. Även om det finns ett visst kursutbud på engelska kan det krävas vissa kunskaper i landets officiella språk. Ta reda på vad som gäller på de universitet du är intresserad av. 

Även om undervisningen är på landets officiella språk kan det gå att tentera på engelska.

Språktest inom Erasmus+ 

Språktestet är obligatoriskt om du ska studera eller praktisera längre än två veckor inom ramen för Erasmus+ programmet. Undantaget är studenter vars modersmål är det huvudsakliga språket för studierna eller praktiken. 

Du ska genomföra ett obligatoriskt test före mobilitetsperioden. Att göra ett test i slutet av perioden är frivilligt.

I dagsläget finns fem språk tillgängliga; engelska, franska, tyska, italienska och spanska. Fler språk kommer att tillkomma.

Hur får jag tillgång till OLS-plattformen?

När du har fått en utbytesplats inom Erasmus+ och nominerats till ett värdlärosäte, fyll i MoveOn-formuläret med det språk som du kommer att läsa dina kurser på. Innan ditt utbyte påbörjas kommer du få en länk till OLS-plattformen. Tänk på att bevaka din studentmejl.

Så här fungerar språktestet

  • Logga in i OLS-systemet genom den länk som skickats via mejl.
  • Fyll i utbytesinformation.
  • Testerna genomförs på värdlandets undervisningsspråk
  • De nivåer som erbjuds är A1-C2.
  • Testerna anpassar nivån på frågorna efter nivån på svaren.
  • Du får besked om vilken nivå du ligger på enligt Common European Framework of Reference for Languages.

Frivilliga språkkurser via OLS

Du kan, utifrån önskemål och behov, gå en eller flera online språkkurser. En kurs kan påbörjas först efter att du genomfört det obligatoriska språktestet. Du har tre år på dig, från det att du har loggat in, att slutföra kurserna. Du väljer det språket som du vill genomföra kursen i när du genomför OLS-testet

Språkkurs på plats

Du kan vanligtvis läsa en språkkurs innan studierna startar. Ofta arrangeras de av universiteten själva. Tidigare har de antagna inom  Erasmus kunnat få kursavgiften delvis betald, denna typ av språkkursersättning kommer ej längre att beviljas. 
Inom World Wide och Double Degree finns ingen ersättning för språkkurser, tillräckliga språkkunskaper är en förutsättning för att antas inom dessa program.

Språkkurser inom MOOC

Det finns spåkkurser tillgängliga online på samma utbildningsplattform som Chalmers MOOC-kurser ifall du är intresserad av att förbereda dig inför din utbytesperiod. I en MOOC-kurs kan du i din egen takt ta del av videoföreläsningar, delta i diskussioner och lösa uppgifter framför dator, surfplatta eller mobiltelefon.

Språkkurser inom MOOC

​​​

Sidansvarig Publicerad: ti 31 maj 2022.